VEĆ SADA MOŽETE ZARADITI 120 KM: SAMO TREBATE BITI VJEŠITI S RUKAMA

Da je profesionalnih rezača voća sve manje priča za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović, koji ističe da je na rezaču velika odgovornost.

  • On svojim umijećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Na području Bosanske Gradiške, Banja Luke i Bosanske Dubice ima nekoliko ekipa koje su obučene za orezivanje voća, a radnici dolaze i iz Srbije – rekao je Dojčinović.
  • Rezači sada koriste to što nema dovoljno stručnih radnika i podižu cijenu svog rada, a pojedini kada su vidjeli da se od toga može solidno zaraditi, čak bolje nego u inostranstvu, odlučili su da se priuče i upuste u tu vrstu posla – kazao je Dojčinović.

Voćari kada vide veoma niske cijene po kojima daju svoje proizvode, kako kaže, shvate da visoke dnevnice s kojima ih rezači “ucjenjuju” nisu realne.

  • Kada bi mi cijenu naših proizvoda podigli samo za 0,10 do 0,20 KM, visoke dnevnice ne bi bio problem ni platiti, a ovako su proizvođači u veoma teškoj situaciji – rekao je Dojčinović.

Jedan od najvećih proizvođača šljive u Ugljeviku Darko Milošević kaže da oni koji imaju voćnjake duži niz godina imaju i stalne radnike koji im obavljaju sve poslove tokom godine pa tako i orezivanje.

  • U većini slučajeva ljudi sami orezuju, a mi koji imamo malo veće površine drugačije se organizujemo, s manjim brojem ljudi radimo duže, a dnevnice idu do 90 maraka – rekao je Milošević.

I Mirko Pjanić iz sela Cerovljani kod Bosanske Gradiške kaže da voćari nude dnevnice od 100 KM, ali je problem što nema ko da radi.

  • Radna snaga je problem u svim branšama pa tako i u našem poslu. Trudim se da uradim sam koliko mi vrijeme dozvoljava, a ono što ostane završe rezači kojima dam onoliko koliko traže, samo da završe. Kad posao počne prestizati, niste u prilici da birate – rekao je Pjanić.

Nedostatak radne snage primorao je proizvođače da posao koji se nekada radio dva mjeseca, sada razvlači i do pola godine.

Da je tako priča i rezač voća iz Potočana kod Prnjavora Dušan Davidović, koji naglašava da ima pune ruke posla i ljudi ga stalno zovu.

  • Rezidba se svela na cjelogodišnji rad, radi se svakog dana osim nedjelje i sveca i kada pada jaka kiša. Radi se i po niskim temperaturama i kada je snijeg do koljena – rekao je Davidović.

On kaže da svoj desetočasovni angažman naplaćuje čak 200 maraka, dok rezači koji rade za njega imaju dnevnice od 70 do 120 KM.

  • Mladi neće da se bave tim poslom, a i kada hoće, sada je već pitanje gdje to i kako mogu naučiti pa neki voćari rješavaju problem uvozom radnika iz Srbije – rekao je Davidović.

Objasnio je da je orezivanje veoma zahtjevan posao te da ukoliko ga obavlja nestručna osoba može prouzrokovati veliku štetu.

  • Zamislite pet pogrešnih rezova na jednom stablu, a da svaki nosi jednu marku i da danas prođete 100 stabala, to je 500 KM štete koju može da napravi jedan čovjek za dan, što je mnogo više od onoga što on zaradi – rekao je Davidović.

Dragoja Dojčinović kaže da su trenutne visoke temperature veoma nepovoljne za voće.

  • Vrijeme je idealno za odrađivanje radova u voćnjaku, ali ove temperature priliče kraju marta i neke rane sorte su potpuno iscvjetale, poput drenjka koji je iscvjetao 100 odsto – rekao je Dojčinović, dodajući da se nadaju hladnijem vremenu.

Izvor: hayat.ba