Mirsada Bećirović, hit pjevačica Novice Uroševića: Spoj šargije i harmonike

Pojavila se početkom 80-ih, zagrmjela na najslušanijim radio stanicama, snimila četiri albuma, a onda se povukla iz diskografije.

– Rođena sam u Tojšićima kod Kalesije. Pjevam otkad znam za sebe, dugo sam igrala folklor. Roditelji su htjeli da me zaštite od kafane. Moj tetak je bio šargijaš, svirao u čuvenoj “Kalesijskoj trojci”. Odrasla sam uz šargiju i šargijaše, pa sam taj prizvuk donijela i na mojoj prvoj ploči iz 1983. sa pjesmama: “Sviđaš mi se srećo moja”, Idi, mene ostavi”, “Drugarice moja jaranice”, “Čobanica”…

– Mislila sam da nikad ne uđem u kafanu. Al’, ne lezi vraže! Sve pjesme sa moje prve ploče bile su veliki hit u mom rodnom kraju i cijelom Podrinju. Nisam se skidala sa Radio Šapca i Loznice. Poslije jednog koncerta svratimo u kafanu kraj Drine, gazda me navrati da nešto otpjevam. Bože, kad su ljudi shvatili da sam to ja, ona što je svaki dan slušaju na radiju, napraviše srču do kolena. Tad sam se po drugi put zarekla da ne pjevam u kafani.

Sredinom 80-ih ulazi u pjevačko jato hitmejkera Novice Uroševića, snima dva albuma sa nekoliko slušanih pjesama: “Čekam svojih pet minuta”, “Naučio si me da volim”, “Na majčinom toplom krilu”, “Nestrpljivo momče”, “Ako ima pravde”, “Sejo mila”, “Imala sam udvarača trista”…

– Mene su, u stvari, čelnici Diskosa preporučili Novici Uroševiću, tada vodećem kompozitoru u Jugi. Sve sam pogodila sa Novicom, jedino sam omanula tajming. Ispalo je da sam radila sa Noletom kad je bio najzauzetiji. I za ono malo vremena što je našao za mene, vječno mu hvala. Eh, da je imao više vremena za mene!?

Mirsada Bećirović – to je spoj šargije i harmonike, Bosne i Srbije, sevdaha i Šumadije. Čak i u saradnji sa Novicom Uroševićem ima tog bosanskog prizvuka i ljepote šargijaške.

– Na svu tu ljepotu dodala sam i ljepotu Novog Sada u kome živim već tridesetak godina. Kad sam 1992. snimila album, i vidjela ploču uvijenu u celofan, bez moje slike na omotu, riješila sam da ne snimam. To je moja najnovija ploča. Snimala sam i u 21. vijeku, učestvovala i pobjeđivala na festivalima, ali bez novog albuma. Ko zna, možda jednog dana.