U Kalesiji obilježen Dan državnosti BiH i dan pobjede na Lisači

Zbog pandemije izazvane koronavirusom i zbog zabrane okupljanja, ove godine Dan državnosti Bosne i Hercegovine i dan pobjede na Lisači obilježeni su skromnije u odnosu na dosadašnje godine.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju u centru Kalesije od strane delegacije Općine Kalesija, boračkih udruženja i organizacija, predstavnika MIZ-a Kalesija i PU Kalesija te predstavnika političkih stranaka i partija.

Iako se ovaj dan veže za 1943.godinu, patriote ove države čija su imena uklesana u spomen ploče na centralnom spomen obilježju krvlju su platili slobodu koju mi danas uživamo. Njih nikada nećemo zaboraviti i našoj djeci trebamo pričati da je 25.novembar Dan države BiH koji je krvlju odbranjen, jer agresori i danas negiraju postojanje države i pokušavaju crtati neke nove granice, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je zajedno sa delegacijom položio i cvijeće na spomen ploču poginulim boracima NOR-a u Kalesiji.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti, obilježen je i dan bitke na Lisači, gdje su pripadnici Armije Republike BiH 25.novembra 1994.godine zauzeli ovu kotu na Majevici i nanijeli veliki poraz pripadnicima četničkih jedinica i tzv.Vojske RS-a.

Na ovom lokalitetu načelnik sa delegacijom položio je cvijeće i proučio fatihu, rekavši da je ovo mjesto bitno za mlađe naraštaje koji trebaju da znaju da su pripadnici časne Armije RBiH zarobili 61 četnika, koji su svi predati Crvenom križu i koji su vraćeni svojim porodicama.

Zamislite rat, ginu naši vojnici, artiljerija udara po našoj Kalesiji i okolnim mjestima, a naši hrabri sinovi zarobe neprijateljske vojnike i sve ih žive predaju na dalje postupanje organizacijama. To se zove humanost i time se mogu pohvaliti naši vojnici, naše Gazije koji su branili sebe, porodicu i domovinu rekao je načelnik Džafić.