Postrojavanjem “Prnjavorske čete” počelo obilježavanje Dana MZ Prnjavor

U sklopu obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija, općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem prisustvovao je obilježavanju Dana MZ Prnjavor.  Prnjavor je 22.maja 1992.godine oslobođen od agresora te su jedinice Armije RBiH dan kasnije zauzele i centar Kalesije i neprijatelju su naneseni veliki gubitci.

Obilježavanje Dana MZ Prnjavor započelo je učenjem fatihe i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima ovog naselja u haremu džamije, a zatim je general Armije RBiH Mirsad Gutić postrojio pripadnike „Prnjavorske čete“ u dvorištu objekta mjesne zajednice.

Tih majskih dana 1992.godine, hrabri borci iz ovog naselja sa lovačkim naoružanjem i sa nekoliko drugih pušaka uspjeli su da nanesu neprijatelju poraz, da ga potjeraju sa svoje zemlje i oslobode Prnjavor, kazao je prilikom postrojavanja general Armije Mirsad Gutić.

On je sve prisutne pozvao na jedinstvo, na uvažavanje i jačanje patriotizma, te edukaciju mladih osoba koje trebaju da znaju šta su i kako su pripadnici Armije uspjeli da oslobode Prnjavor i Kalesiju.

U sklopu obilježavanja Dana MZ Prnjavor predsjednik Patriotske lige Kalesija Ćazim Huremović i ratni načelnik Kalesije Dževad Tosunbegović otkrilu su i spomen ploču koja je postavljena na ulazu u Dom kulture kako bi mlađi naraštaji čitali o „Prnjavorskoj četi“ koja je branila ne samo Kalesiju nego i Zvornik 1992.godine.

Predsjednik Vijeća MZ Galib Softić u svom obraćanju je rekao da je ponosan na ono što su prnjavorčani uradili u ratu, ali isto tako na sve ono što rade u miru kako bi ovo naselje bilo mjesto za bolji život svih mještana.

Nekadašnji guverner Tuzlansko-podrinjskog kantona Izet Hadžić istakao je da su Bošnjaci uvijek kroz historiju se pokazali kao dobri vojnici i vojskovođe, ali da je vođenje politike nešto gdje baš i nisu najbolji i to se mora popraviti.

U tim ratnim godinama bili smo jedni za druge, jedni uz druge, pomagali se, borili se zajedno, a sada smo se podjelili što nije dobro. Ujedimo se i mladima dajmo priliku da se školuju kako bi u miru popravili stanje u našoj domovini, kazao je Hadžić.

Općinski načelnik Sead Džafić se prisjetio tih dana kada se u Prnjavoru i Kalesiji vodila borba sa agresorom, rekavši da su ljudi iz Prnjavora tada iz svojih kuća iznijeli sve šti su imali i dali su na raspolaganje Armiji RBiH.

Također, on je pozvao na jedinstvo rekavši da je rat završen, ali da agresija na našu domovinu i dalje traje od onih koji su u ratu pokušali puškom da uzmu Kalesiju i BiH.

Oni napadaju sada drugim oružjem i mi ne smijemo spavati, moramo pokazati svoju snagu i svoje jedinstvo kao onda kada smo branili svaki pedalj domovine, istakao je Džafić.