Obilježena dvadesetdeveta godišnjica vojnog savjetovanja komandanata Patriotske lige u Tojšićima

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, danas su sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović i šef Službe za civilnu zaštitu i komunalne poslove Hazim Halilović u okviru obilježavanja dvadesetdevete godišnjice od vojnog savjetovanja komandanata i štabova Patriotske lige u Tojšićima položili cvijeće te proučili fatihu šehidima koji živote dadoše za slobodu domovine.

Ovaj datum je jako bitan za našu Kalesiju. Tog 11.januara 1992.godine ovdje su se okupile patriote naše domovine i počele su sa pripremama za odbranu Bosne i Hercegovine. Jako je bitno napomenuti da se mi nismo spremali za napad, već za odbranu, mi smo branili svoje kuće, porodicu, zemlju, državu, a agresor je želio da nam to sve oduzme, kazao je sekretar općine Kalesija Mujo Tosunbegović.

U ime boraca patriotske lige Kalesija prisutnima se obratio Hasan Ramić koji je kazao da su ovi dani bili jako bitni za odbranu domovine. Na žalost mnogi koji su učestvovali u savjetovanju nisu među živima, ali su u amanet ostavili domovinu da je čuvamo od neprijatelja i da je branimo i svojim životima.

Rusmir Hanić je 11.januara 1992.godine bio angažovan ispred Štaba PL BiH da vrši obuku komandanata u Tojšićima i danas je po prvi put nakon 29 godina došao i sa emocijama se prisjetio tih dana i velikih kalesijskih boraca.

Među borcima i članovima PL veliki broj onih koji su bili na tim obukama. Mi smo obučili ljude da mogu voditi jedinice i odbranu Kalesije i Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na sve ono što su borci ovdje odbranili, a ne smijemo zaboraviti ni šehide i borce koji živote su dali da danas u slobodi se sjećamo ovih dana.

Obilježavanju ovog bitnog datuma u Tojšićima prisustvovao je i ministar za boračka pitanja u Vladi TK Amir Kulaglić koji je istakao da je područje Kalesije poznato po veoma izraženom patriotizmu.

Patriotska liga je bila osnova i jezgro iz koje je kasnije nastala časna i poštena Armija Republike BiH. Ovaj datum će ostati zapisan zlatnim slovima jer je bio priprema za obranu od agresije. Tada je poslata poruka da ima patriota koji su pokazali da žele odbraniti domovinu i hvala im za sve što su učinili, istakao je u svom obraćanju ministar Kulaglić.

On je u svom obraćanju kazao da susjedi Srbi i Hrvati još uvijek nisu odustali od podjele teritorije BiH, ali da je ubjeđen da do toga neće doći jer patriota još uvijek ima i spremni su da brane granice jedine domovine.

Nakon Tojšića proučena je fatiha te položeno cviječe i na centralnom spomen obilježju u Kalesiji.