Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla u Beograd

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Beograd, glavni grad Srbije, čime je započela posjetu Zapadnom Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon slijetanja, Merkel se nije zadržavala na aerodromu, već se odmah uputila ka vozilu koje će je odvesti do Palate Srbije, gdje će biti upriličen svečani doček.

Merkel će danas boraviti u Beogradu, gdje će se poslije svečanog dočeka ispred Palate Srbije sastati s Vučićem, a dan kasnije, 14. septembra, posjetit će i Albaniju.

Ovo će Merkel biti jedna od posljednjih vanjskopolitičkih aktivnosti na kraju četvrtog, posljednjeg mandata na poziciji kancelarke Njemačke.

U fokusu razgovora s predsjednikom Srbije bit će bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive, saopšteno je ranije iz kabineta njemačke kancelarke.

Merkel će posjetu Zapadnom Balkanu nastaviti u Tirani, gdje će u utorak imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim će, također, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju Albanije Evropskoj uniji.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u Tirani.

Merkel će nakon 16 godina krajem ovog mjeseca napustiti politiku.

Izvor: haber.ba