Apel za petočlanu porodicu iz Kalesije

Ugledni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić na društvenim mrežama objavio je novi apel za petočlanu porodicu iz Kalesije.

Porodica R. A. iz Kalesije je petočlana porodica koja živi u kući izgrađenoj prije nekoliko godina komšijskom akcijom. U prizemlju žive roditelji i dvije kćerke (15 i 17), dok na 1. spratu kuće živi očeva majka (82). Nosioci porodice su nesposobni za samostalan rad i privređivanje pa je porodica u stanju socijalne potrebe.

Na inicijativu osoblja Osnovne i Srednje škole u Kalesiji, u septembru 2023. uposlenici Centra za socijalni rad Kalesija posjetili su ovu porodicu i zatekli kuću u vrlo zapuštenom stanju.

Pokrenuta je akcija u kojoj je odvezeno smeće, urađena dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, te adaptirano prizemlje što je podrazumjevao podizanje podova, krečenje, zamjenu elektro instalacija, ugradnju novog laminata, ugradnju novih pločica u hodniku, izradu i ugradnju 3 plastična prozora, ugradnju novih unutrašnjih vrata (3x).

Radove je izveo Osman Čanić uz podršku donatora Centra za napredne studije.

Potom su predstavnici JU Centra za socijalni rad Kalesija uz podršku partnera, uspjeli da osiguraju dječiju sobu, dvospratni krevet, novu kuhinju, policu/ormar za dnevnu sobu kao, novu peć na čvrsto gorivo, ugaonu garnituru, dva nova tepiha i dva madraca. Sve navedeno, bez tri posljednje stavke je koštalo 8.690KM.

Koristimo priliku da se zahvalimo Mahiru Huremoviću i osoblju Centra za socijalni rad Kalesija, donatorima Centra za napredne studije, Osmanu Čaniću, organizaciji Crveno-bijela-crvena radost iz Tuzle, Merhametu Tuzla, kao i anonimnom donatoru namještaja”, naveo je profesor.

Da bi ova lijepa priča dobila potpuno sretan kraj, u narednom periodu potrebno je da se adaptira i sprat kuće s obzirom da su dvije prostorije u prizemlju (ca 30m2) pretijesne za petočlanu porodicu. Oblaganjem kuće stiroporom i ugradnjom fasade uštedjeli bi se troškovi za grijanje i osigurali bolji uvjeti stanovanja. Ukupno potrebna sredstva za te radove su oko 15.000KM.

Svoje novčane i druge priloge uplatite na račun organizacije “Korak” (Žrtava genocida u Srebrenici bb, Kalesija) br. 141-389-53200105-61 uz naznaku “za porodicu R. A”.