Zukorlić: Vučićeve tvrdnje o Bajramu nisu istinite

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je danas da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne govori istinu kada kaže da je obilježavanje Bajrama glavni razlog za eskalaciju epidemije koronavirusa u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Vučić je sinoć na konferenciji za novinare rekao da je obilježavanje Bajrama najviše uticalo na širenje zaraze u novopazarskom regionu.

Zukorlić ocjenjuje da je Vučić „ponovo upao u zamku koalicionih partnera iz Novog Pazara i Sandžaka koji žele sa sebe da skinu odgovornost sa stanja u kome se trenutno nalazimo“.

– U pitanju su klasične dezinformacije. Bajram je bio 24. maja, a eskalacija epidemije Covida-19 u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici je počela prije dvije sedmice. Dakle, nemoguće je da je proslava Bajrama, koji je bio prije više od mjesec i po dana, utjecala na širenje zaraze, rekao je Zukorlić.

image

Aleksandar Vučić: obilježavanje Bajrama najviše uticalo na širenje zaraze/EPA
Andrej Cukic/EPA

On je ocjenio da je Islamska zajednica stoprocentno poštovala sve preventivne mjere Vlade Srbije.

– Međutim i pored toga, Vučić za eskalaciju epidemije traži uzrok u islamskim vjerskim obredima, a ne u diskotekama, noćnim barovima ili političkim skupovima gdje njegov partner (Rasim Ljajić) skače u masu, a dočekuju ga već zaraženi gradonačelnik i pola rukovodstva te stranke. Poslije jučerašnjeg istupanja predsjednika Vučića meni se javilo više Bošnjaka iz Novog Pazara, koji su mi kazali da se osjećaju veoma neprijatno i uvrijeđeno, jer to što je Vučić rekao nije tačno, kazao je Zukorlić za Direktno.rs.