Žena iz BiH se udala u Njemačkoj za čovjeka koje je znala tek 6 dana: Nije se pokajala, čak naprotiv, oduševljena je s onim što je tamo snašlo

Potpuno se okrenula arhaizmima, odnono turcizmima u bosanskom jeziku. Čak je na Facebooku formirali veoma posjećenu grupu.

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada- supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog osim njega nije znala. Bosanka je istakla da je bukvalno doživjela “brak na neviđeno”.

“Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena”, rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku, tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bosansku tradiju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bosanske kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

“Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno – kuća, dvorište, sve kao i u Bosni. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala “Šta je ovo”, on mi je odgovorio: “Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)”. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji.”, rekla je Mejaha za ITV story.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju –

“Mogla sam ja ovdje napraviti bosansku sobu!”.

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pesama, što je posebno oduševilo njenog muža.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica – sprema zimnicu, kuha, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji i bosanskoj tradiciji, piše Titox.

Izvor: haber.ba