Željko Komšić se oglasio iz izolacije: Karantin i samoizolacija su od životne važnosti

 

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo niz zaključaka i mjera vezanih za pandemiju COVID 19 za koje se smatra da je potrebno poduzeće – izjavio je za Fenu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon održane vanredne sjednice.

Komšić je predsjedao sjednicom putem video linka, a s obzirom na činjenicu da je u obavezi poštovao mjere samoizolacije, nakon što su prošlosedmičene radne posjete posjetile Kanadi.

– Raditi ćemo u kontinuitetu, a druga strana zatražit će od svih nadležnih institucija da bi ponovo objavili Predsjedništvo BiH o poduzetničkim mjerama – bilo je Komšića.

Pohvalio je odgovornost građana u odnosu prema pandemiji, ali i napore institucija države koji se poduzimaju po tome pitanju.

– Moram pohvaliti napore koje po pitanju krize poduzimaju institucije države, i pozdraviti odgovornost građana koji prate upute nadležnih organa i time ne dopuštaju da u ovim trenucima zavlada panika i opće nesnalaženje. Vjerujem da će se formiranjem Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, što je jedan od zahtjeva, dati još snažniji odgovor na postojeće izazove – kazao je Komšić u intervjuu za “Fenu”.

Da bi prebrodili krizu potrebno je, dodao je on, i da institucije daju zajednički odgovor i da u svemu tome cjelokupna javnost bude konstruktivna.

– Još uvijek imamo malo vremena da učinimo ono što mnoge druge zapadne zemlje već čine i ja znam da mi imamo i snage i pameti da ublažimo krizu. Ali to će se desiti samo pod uslovom da zajedno radimo, što vjerujem da možemo i hoćemo – rekao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić kazao je kako je zaključeno da se broj graničnih prelaza svede na minimum, kao i to da je Predsjedništvo BiH naredilo Oružanim snagama da sve svoje resurse stave u cilju zaštite od pandemije, dodajući da je podržana inicijativa o uvođenju karantina na graničnim prelazima, te korištenju vojne opreme u te svrhe shodno potrebama i zahtjevima nadležnih institucija.

– Karantin i samoizolacija u trajanju od najmanje 14 dana su od životne važnosti radi prevencije i objektivne opasnosti, stoga su potrebne takve odlučne mjere – rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na ekonomski aspekt krize i izazova s kojima se suočava domaća ekonomija, navodeći da su u ovom trenutku potrebne hrabre mjere.

– Kada je riječ o ekonomskom aspektu krize, realnost govori promet roba treba regulisati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda, ali se također moraju poduzeti mjere od strane svih nivoa vlasti kako bi se ublažile posljedice krize na poslovanje privrednih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima – naveo je Komšić.

Na kraju, predsjedavajući Komšić je potcrtao da je danas više nego ikad potreban svaki oblik solidarnosti i razumijevanja.

– Solidarnost koju vidimo među građanima potrebno je preslikati na sve one koji danas obavljaju odgovorne pozicije, jer ovo nije trenutak za bilo kakva lična ili stranačka nadmetanja. Građani s pravom očekuju maksimalnu ozbiljnost i odgovornost – zaključio je Komšić.