Zašto su uoči i za vrijeme potresa na nebu vidljiva misteriozna svjetla?

Niz snažnih potresa jučer su pogodili Siriju i Tursku, a dva potresa bila su snažnija od 7 stepeni po Richteru.

Potres je iza sebe ostavio razrušene gradove te, prema dosadašnjim podacima, preko 5000 mrtvih. Neposredno prije zemljotresa na nebu se pojavio zanimljiv fenomen. Radi se o svjetlima koja podsjećaju na sijevanje pred oluju. Ovaj fenomen nije ništa novo, iako i dalje zbunjuje naučnike. Naravno, ovaj fenomen je i plodno tlo za teorije zavjere.

National Geographic je još prije nekoliko godina pisao o ovom fenomenu, ponudivši naučne odgovore na isti.

Kada je potres magnitude 8,1 pogodio Meksiko 2017. godine na društvenim mrežama su se pojavile jezive slike zelenih i plavih svjetala na nebu. Takozvana svjetla potresa u Meksiku bila su još jedan misteriozni primjer fenomena koji je zbunjivao stručnjake stotinama godina.

Poput kuglaste munje, svjetla potresa su relativno rijetka, a naučnicima je teško objasniti o čemu se tačno radi. Stvari kompliciraju to što ne izgledaju svi slučajevi isto, što pokreće objašnjenja koja se kreću od obične munje do NLO-a i pojava s drugog svijeta.

“Svjetla mogu poprimiti mnogo različitih oblika, oblika i boja”, rekao je Friedemann Freund, profesor fizike na Državnom sveučilištu San Jose i istraživač u NASA-inom Istraživačkom centru Ames, u intervjuu za National Geographic 2014. godine.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534429470-0’); });

Svjetla potresa u historiji

Freund i njegovi kolege proučili su 65 izvještaja o takvim svjetlima koji sežu čak do 1600. godine, objavivši svoja otkrića 2014. u časopisu Seismological Research Letters.

Na primjer, 12. novembra  1988. ljudi su izvijestili o ljubičasto-ružičastoj svjetlećoj kugli duž rijeke St. Lawrence u Quebecu, 11 dana prije snažnog potresa. U Piscu u Peruu svjetla su se pojavila u obliku jarkih bljeskova koji su obasjali nebo, a snimljeni su sigurnosnim kamerama uoči potresa magnitude 8,0 2007. godine.

I prije potresa 2009. u L’Aquili u Italiji viđeni su mali plamenovi svjetla kako trepere iznad kamenih ulica.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Je li ova pojava stvarna?

Američki geološki institut je oprezan oko toga postoje li svjetla potresa ili EQL.

“Geofizičari se razlikuju oko toga u kojoj mjeri pojedinačni izvještaji o neobičnim svjetlima u vrijeme i blizu epicentra potresa zapravo predstavljaju EQL”, navodi institut na svojoj web stranici:

“Neki sumnjaju da bilo koje izvještaj predstavlja čvrst dokaz za EQL, dok drugi misle da barem neka izvješća uvjerljivo odgovaraju EQL-u”. Freund je u potonjem taboru.

Analizirajući 65 svjetlosnih incidenata u vrijeme potresa u studiji iz 2014. godine, Freund i njegovi kolege teoretizirali su da svjetla uzrokuju električni naboji koji se aktiviraju u određenim vrstama stijena tokom seizmičke aktivnosti.

“Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori”

Na primjer, bazaltne i magmatske (gabro) stijene imaju sićušne defekte u svojim kristalima koji bi mogli osloboditi električni naboj u zrak. Uvjeti koji pogoduju svjetlu postoje u manje od 0,5 posto potresa diljem svijeta, procjenjuju znanstvenici, što bi objasnilo zašto su bili relativno rijetki. Također su primijetili da se svjetla potresa češće pojavljuju prije ili tokom potresa, a ne toliko nakon.

Ranija studija je ukazivala da je tektonski stres stvorio takozvani piezoelektrični učinak, u kojem stijene koje sadrže kvarc proizvode jaka električna polja kada su komprimirane na određeni način. Ali jedna od komplikacija u proučavanju potresnih svjetala je, naravno, da su nepredvidljiva i kratkog vijeka.

U pokušaju da to zaobiđu, neki su znanstvenici pokušali ponovno kreirati taj fenomen u laboratoriju.

U studiji koju je vodio fizičar sa Univerziteta Rutgers u New Jerseyju i koja je objavljena 2014., zrnca različitih materijala – brašno, plastični diskovi, gips – stvaraju skokove napona kada se potresaju.

Naučnici su ovaj učinak pripisali trenju između zrna, što bi proturječilo i piezoelektričnoj teoriji i Freundovoj.

Sve dok se pojavljuju proturječne znanstvene teorije, rasprava o uzrocima potresnih svjetala ostaje otvorena, piše Index.

Vijest Zašto su uoči i za vrijeme potresa na nebu vidljiva misteriozna svjetla? se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.