Zaštitari napali novinare koji su došli da prate deložaciju dvije porodice

Novinarske ekipe koje su danas namjeravale pratiti deložaciju dvije porodice sa njihovih imanja kod površinskog kopa Šikulje, fizički su napadnute. Oštećena je oprema, javlja reporter BHRT-a Mirel Čeliković.

Na površinskom kopu Šikulje danas bi trebalo da bude izvršena deložacija dvije porodice s njihovih imanja, kako bi Rudnik Kreka ušao u posjed na privatno zemljište.

U pokušaju da prisustvuju deložaciji porodica Spahić i Ribić, u blizini rudnog polja površinskog kopa Šikulje, novinarske ekipe su spriječene od sigurnosne službe Rudnika Kreka.

Tom prilikom je jedan od zaštitara fizički je nasrnuo na kamermana RTV TK, i udario šakom po objektivu kamere.

Nakon pada, kamera je oštećena, a novinarske ekipe vraćene na početnu poziciju.

Novinarskim ekipama jos uvijek nije dozvoljen pristup mjestu deložacije, a prema zadnjim informacijama sa porodicom Spahić su dogovoreni uslovi isplate nako čega je napustio svoje imanje dok se još uvijek vode pregovori sa porodicom Ribić.

Odluka o deložaciji je uslijedila nakon zaključka Službe za geodetske imovinsko-pravne poslove Opštine Lukavac da se Rudniku Kreka predaju u posjed nekretnine za dalju eksploataciju uglja.

Vijest Zaštitari napali novinare koji su došli da prate deložaciju dvije porodice se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Izvor:Fokus.ba Kontakt: redakcija@kalesijski.ba