Zasjedao Krizni štab općine Kalesija vezano za korona virus

Na sjednici Općinskog štaba CZ Kalesija koja je održana danas a vezano za pojavu korona virusa na području Bosne i Hercegovine, usvojen su zaključci, kao i preporuke građanima naše općine.

Pozivaju svi građani koji imaju stalni ili privremeni boravak u Federaciji BiH odnosno stanuju na području općine Kalesija a koji su se vratili u posljednjih sedam dana u BiH iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Njemačke, Slovenije i Hrvatske ¸da se jave u najbližu Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Kalesija, bez obzira da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti ili Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja u Kalesiji ili Službu hitne medicinske pomoći.

Preporučuje se građanima Kalesije, da izbjegavaju putovanje izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH, kongresa, sajmova, seminara i slično, kao i masovna javna okupljanja na području općine Kalesija.

Općinski štab civilne zaštite koji je ujedno i Krizni štab općine Kalesija, apeluje na građane da ne podliježu neprovjerenim informacijama i panici. Smatra se da je u ovom momentu potrebna i neophodna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.

Također, zadužuje se JZU Dom zdravlja Kalesija da prati potrošnju dezinfekcionih sredstava potrebnih za pojačanu dezinfekciju i dezinsekciju Javnih ustanova i objekata u kojim se okupljaju građani na području općine Kalesija i da u slučaju potrebe nabave nove količine neophodnih sredstava i ista stave stave na raspologanje Oćinskom štabu CZ Kalesija.

Sanitarni inspektor naložio je mjere pojačanog higijenskog nadzora ( čišćenje pojačanim dezinfekcionim sredstvima,provjetravanje i druge radnje).

Zadužuje se služba za opću upravu i društvene djelatnosti da putem povjerenika u mjesnim zajednicama prikuplja informacije o građanima koji su nedavno u posljednjih 14 dana doputovali iz ugroženog područja Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Njemačke, Slovenije, Hrvatske ¸da su isti dužni da se jave u najbližu Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Kalesija.

Na Općinskom štabu je donesena Odluka i da se zaduži PU Kalesija da u sklopu redovnih aktivnosti vrši prikupljanje podataka o građanima koji su boravili u ugroženoj zoni od epidemija korona virusa i iste uputi na obavezu telefonske prijave nadležnoj HES službi JZU Dom zdravlja Kalesija.