Za Bajram se ruka ljubila, danas se poruke pišu

Neizostavan običaj za Bajram je i čestitanje ovog blagdana. Čestita se svima, roditeljima, braći i sestrama, komšijama, rodbini, kolegama, poznanicima, pa i slučajnim prolaznicima. Nekada se prilikom čestitanja ruka ljubila.

Danas je taj običaj skoro nestao. Čuva se, uglavnom, kod djece. Djeca starijima ljube ruku, a oni, onda, najmlađima daruju novac – bajrambanku. U nekim selima adet je da djeca prvi dan Bajrama krenu od kuće do kuće i svima redom čestitaju. Kući bi se vraćala džepova punih novčića, slatkiša ili drugih poklona.

Nove tehnologije donijele su i nove običaje. Umjesto ljubljenja ruku, danas se Bajram najčešće čestita pisanjem i slanjem SMS-ova. Mnoge od tih poruka pisane su u stihu, a neke su jednostavne dove u kojima se onome kome se čestita, želi sreća, dobro zdravlje i ispunjenje svih želja. Ovakvom načinu čestitanja najviše se raduju telekom-operateri.

Najčešće SMS čestitke

– U ovim bajramskim danima neka ti Allah, dž. š., podari ono što nemaš, a želiš

i sačuva ono što imaš, a voliš.

– Neka ti na Bajram toplina zamijeni hladnoću, radost otjera tugu, neka lijepo ružnom izbriše svaki trag, neka ti i mrzak bude drag.

– Najljepše želje, najljepše snove, neka ti donesu bajramske dove. Osmijeh na licu, sreće i veselja, Bajram šerif mubarek olsun od srca je želja.

– Zaboravi za Bajram i tugu i sve boli, na današnji dan samo voli, ne dozvoli da ti želje neko kvari, na današnji dan sve ih ostvari.

– Moj bajramluk tebi neka bude poruka ova – želim ti sreću i ostvarenje snova. Neka ti Allah, dž. š., obasja dušu islamom i ispuni srce imanom.

– Neka ti Bajram srce razveseli, neka ti duša svakom dobro želi, neka ti Bajram u veselju prođe i čestitka ova tebi dođe.

ARHIVA/ F. Sinanović