Vuk Drašković 1981. popljuvao pola ex-Yu scene: O ovim pjevačima nije imao najbolje riječi

Vuk Drašković smatra da su Zdravko Čolić, Goran Bregović, Lepa Lukić, Vera Matović i još brojni poznati pjevači zapravo glazbeno nepismeni te da su predstavnici malograđanštine. Barem je tako pisao davne 1981. godine.

Naime, lider Srpskog pokreta obnove, svojevremeno je podržavao komunizam i socijalističko samoupravljanje koje, između ostalog, podrazumijeva besklasno društvo i jednakost stanovništva. Njegova prva knjiga pod nazivom “Ja, malograđanin” govori upravo o ovoj temi, jasno označavajući sve nedostatke tadašnje Jugoslavije. Poseban naglasak Drašković je stavio na glazbenike koji su masno zarađivali od koncerata, a najviše se u svom spisu obrušio na Čolu i Bregu.

“Zbog toga što je tri novogodišnje noći zabavljao goste zagrebačkog “Interkontinentala”, pjevač Zdravko Čolić dobio je, prema pisanju štampe, 350.000 novih dinara. Zdravko Čolić, momak koji nijednom svojom pjesmicom nije zadužio našu kulturnu baštinu, koji nije stvorio bilo što što je kadro nadživjeti ovo vrijeme i postati umjetnička tvorevina, za tri noći zaradi više nego dobro plaćeni rudar za četiri godine. Koliko su zaradili Vlado Kalember, Goran Bregović, koji plaća tjelohranitelje i koji, valjda iz protesta prema društvu koje mu je omogućilo kraljevsko bogatstvo i razbacivanje, u jednoj svojoj hit pjesmici nekog jadnog Petrović Petra šalje u materinu”, pisao je Drašković.

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

 Smetale mu Kesovija, ali i Lepa Lukić

“U 1980. više od pola milijuna Jugoslovena je primalo manje od 4.500 dinara mjesečno, to znači da bi oni trebali raditi od 150 do 200 godina da bi dobili onoliko koliko Čolić i Bregović dobiju za godinu dana”, napisao je Vuk u svojoj knjizi, očito i ne sluteći da će se pjesme Brege i Čole slušati i poslije skoro 40 godina i da će oni i u novom stoljeću ostati na vrhu.

Osim Brege i Čole, lideru SPO zasmetali su i pojedini hrvatski izvođači, kao i pjevači narodne glazbe koji su osamdesetih godina bili izuzetno popularni.

Lepa Lukić otkrila tko je bio najveći švaler u bivšoj državi: Njemu nisu smetali ni hendikepi

Tereza Kesovija je dvije večeri (31. prosinca i 1. siječnja) nastupala u dvorani u Velenju. Pjevala je, kažu, zidarima i “ozidala” za sebe 380.000 dinara. Hotel “Kroacija” u Cavtatu bio je ponudio grupi Novi fosili 450.000 dinara, ali su to momci odbili. Mogu, kazali su, na drugom mjestu dobiti još više. Mogu koliko hoće, to je sigurno. I oni, i Srebrna krila, i Lepava Lukić, i Vera Matović… I još desetine, stotine grupa i solista od kojih većina ne zna ni note”, moralizirao je prije 37 godina Drašković, koji se zatim devedesetih godina u više navrata “zatekao” u društvu tih istih zvijezda.

Objava Vuk Drašković 1981. popljuvao pola ex-Yu scene: O ovim pjevačima nije imao najbolje riječi pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

Izvor: dnevno.hr