Vlada FBiH odobrila 4.000.000 KM za političke stranke, evo ko je dobio najviše!

Skoro četiri miliona maraka Vlada Federacije BiH doznačila političkim strankama i koalicijama na današnjoj sjednici u Mostaru, čime je još jednom potvrđeno da je politika i dalje jedno od najprofitabilnijih zanimanja u našoj zemlji – piše radiosarajevo.ba.

Vlada FBiH je danas, naime, usvojila Prijedlog odluke o usvajanju programa utrošaka sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitabilnim organizacijama – za političke stranke i koalicije” utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu. Ovo je veoma važna vijest za stranke i koalicije koje ove godine izlaze na lokalne izbore.

Vlada FBiH sredstva raspoređuje tako što 40 posto od ukupnog utvrđenog iznosa od 3.800.000 KM (riječ je o iznosu koji je dodjeljivan i ranijih godina) dijeli na sve političke subjekte koji su zastupljeni u Parlamentu FBiH, u jednakim iznosima, a 60 posto prema broju poslanika u domovima Parlamenta, na dan dodjele mandata osvojenih na Općim izborima 7. oktobra 2018. godine.

Od ukupnog fonda najveći iznos dobila je Stranka demokratske akcije (SDA), i to 598.535 KM.

Na drugo mjesto se probila opoziciona Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) koja će iz budžeta Vlade u biti finansirana sa ukupno 481.612 KM, nešto manje nego u prošloj godini.

Na trećem mjestu su SDA-ovi partneri – Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Dr. Ante Starčević, HDU, HSS SR, kojima će iz budžeta Vlade FBiH biti isplaćeno ukupno 423.150 KM.

Ali, to zanimljivo, nije jedini novac koje su dobile stranke okupljene oko stranke “ugroženog” Dragana Čovića. Naime, po drugom osnovu Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Dr. Ante Starčević, HDU, dakle, bez HSS SR, dobit će još 116.228 KM, a koalicija HDZ BiH i HKDU BiH – još toliko. Po Zakonu!

Upola manje sredstava u odnosu na ranije godine dobio je Savez za bolju budućnost (SBB) čija kasa će inkasirati 218.535 KM.

S druge strane, Naša stranka, koja je ranijih godina dobivala jedva 36.000 KM, ove godine će (kao i prethodne) dobiti 203.919 KM, što je, naravno, posljedica mnogo boljeg izbornog rezultata na izborima 2018. godine.

Nije Hiljadu i jedna noć, ali će i Goraždanska priča dobiti 101.000 razloga da sprovodi svoje aktivnosti u FBiH.

Stranka Mirsada Kukića, Pokret demokratske akcije (PDA), koja je nastala izdvajanjem iz SDA, današnjom odlukom Vlade FBiH dobila je 145.458 KM, a Nezavisni blok Senada Šepića više od 130.843 KM.

Laburistička stranka, čiji osnivač je Elvira Abdić-Jelenović, kćerka Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i načelnika Velike Kladuše, može računati na 116.227 KM. Identičan iznos za svoje aktivnosti dobit Narod i pravda Elmedina Konakovića, a Stranka za BiH koju je osnovao dr. Haris Silajdžić skoro 87.000 KM.

Vučićeva stranka

Zanimljivo, i bh. ogranak stranke Aleksandra Vučića dobit će iz budžeta FBiH 86.996 KM.

Liberalna stranka, Demokratska fronta Željka Komšića i Koalicija Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH-HNL dobili su identičan iznos, tačno 101.612 KM. (HDZ 1990 pojedinačno će dobiti 53.358, HSP BiH 24.127, HNL 24.127 KM).

Međutim, koalicija DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE, koja u predstavničkom domu Parlamenta FBiH ima 10 zastupnika, imat će na raspolaganju dodatnih 218.535 KM.

S druge strane, Srpska lista Milorada Dodika, koji ne krije da prezire sve što ima veze sa BiH, osim para, dobit će 130.842 KM.

I A-SDA će dobiti novac po dva osnova. Naime, Koalicija A-SDA za evropsku Bosnu i Hercegovinu dobit će 116.227 KM, a A-SDA-POMAK-zajedno 86.996 KM.

Posao lahak, a parali, rekao bi naš narod.

Inače, građani Bosne i Hercegovine žele da znaju ko finansira političke stranke i kako se troši njihov novac. To je razlog zašto je osiguravanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka jedna je od ključnih preporuka Mišljenja Evropske komisije (EK) za nastavak procesa integracija naše zemlje u Evropsku uniju (EU).

Prema informacijama Centralne izborne komisije (CIK), ukupni prihodi stranaka samo u jednoj godini iznosili su skoro 26 miliona KM, dok iz budžeta godišnje dobivaju čak 18 miliona KM. Riječ je o ogromnom novcu u čije trošenje građani nemaju gotovo nikakav uvid.

Radiosarajevo.ba