Vanredna sjednica OV Kalesija: Šteta od poplava procjenjuje se na 400.000 KM. Da li će građani dobiti novčana sredstva za sanaciju?

Jučer, u sriejdu, održana je vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija na kojoj je usvojen  konačni zbirni Izvještaja o radu komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća na području općine Kalesija.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić je, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nesreće za područje šest mjesnih zajednica na zapadnom dijelu općine Kalesija, koje je 4. juna zahvatilo veliko nevrijeme. Stanje prirodne nesreće prekinuto je 18. jula.

Prema napravljenom izvještaju i procjeni, šteta nastala od poplava iznosi oko 400.000 KM.

Konačni zbir Izvještaja o radu komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća na području općine Kalesija je usvojen jednoglasno na 4. vanrednoj sjednici OV Kalesija.

– Mi ćemo morati da tražimo novčana sredstva od većih nivoa vlasti kako bi se šteta nadoknadila, kazao je načelnik Sead Džafić.

Mujo Mujkić: Što se tiče komisije i procjene štete mislim da nije realno predstavljena, bar što se tiče moje MZ. Na nekim domaćinstvima šteta je mnogo veća. Ovi problemi moraju da se riješe.

Mensur Hukić: Na osnovu kojeg kriterija je napravljen ovaj zbirni izvještaj, bar sam očekivao da će nam to predlagač obrazložiti. Moje pitanje, ako su obilne padavine bile u ovim MZ, gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode, kako u raspodjeli sredstava se dodaju sredstva gdje nije bilo obilnih padavina. Ne kažem da ne treba, nego nije proglašeno stanje prirodne nesreće. Po kom osnovu su pridodati drugi korisnici?

Nermin Živčić: Većina ovih ljudi koji su na spisku su u liniji podsticaja. Dobra stvar, ljudima treba pomoći, ali se nadam da su kriteriji bili za svakoga isti, da svaki hektar vrijedi isto.

Admir Karić: Nisu mi jasne ove procjene štete. Imamo kod pravnih lica gdje štete iznose oko 45 000 KM i više, dok kod nekih građana šteta iznosi 300 KM, a smatram da je mnogo veća materijalna šteta.

Huso Atlagić: MZ Kalesiju Gornju je možda i najveća šteta, a cifre ne govore tako. Ima li gdje evidencija koliko hektara kukuruza imamo zasijano na području Kalesije, koje su tačne štete?

Mehmed Imamović: Pitanje za komisiju, vidim kod korisnika da je tražio pomoć nije se nalazio kod kuće, po kojem načinu će se njemu procijeniti šteta? Dosta ima korisnika koji su se prijavili, a nema ih na spisku.

Ismet Mešić, predlagač: U budućem vremenu potrebno je da preventivno djelujemo. Ovo je bila enormna količina padavina. Mogli su se svi prijaviti, gdje nije proglašeno stanje prirodne nesreće. Komisija je dužna da evidentira i procjeni štetu. Načelnik je formirao stručnu komiisju. Štete se mogu proširiti po potrebi, da se procjena uradi kvalifikovano. Zahtjev se neće baviti pojedinačnim prijavama, neće se baviti pitanjima da li će se nekome trava riješiti nego prijaviti konkretne projekte, ako neki vodotok pravi probleme da se riješi. Apliciranje na Javni poziv Vlade TK je još dva dana, ako se ovo danas usvoji. Komisija radi prema Pravilniku.

Vijećnici su se referisali na Mešićevu izjavu i pitali da li će građani koji su prijavili štetu dobiti novčanu nadoknadu?

Ovo je osnov za traženje sredstava i izveštaj ide prema kantonalnom ministranstvu. Prema tome nam odobrava sredstva. Naše je da tražimo novac, da pokušamo dobiti što više sredstva da saniramo štetu, kazao je pomoćnik načelnika Zijad Kulanić.

Zijad Kulanić, pomoćnik načelnika: Komisija radi po prijavi građana. Građani su bili dužni da prijavni obrazac popune u roku od 8 dana. Komisija konstanstno radi. Ako se desi nepogoda građani dođu u Službu Civilne zaštite.

Procjena štete:

Od strane Vlade TK u svrhu provođenja mjera hitnih intervencija Općini Kalesija dodijeljena su namjenska sredstva u iznosu od 30.000 KM.