Vakcinacija – potreba ili stvar izbora

U zadnje vrijeme sve više roditelja se odlučuje da nevakciniše svoju djecu. Zašto?

Svakodnevno smo suočeni sa tim  pitanjem kako,zašto, a da li je to dobro za moje dijete? Šta ako? Milion pitanja na koja građani ne znaju odgovor, jer nisu dovoljno edukovani. Doktori pokušavaju da objasne, bore se, međutim sa druge strane imamo razne medije koji svakodnevno objavještavaju o tome kako je vakcina štetna, a ne govore o tome da je nemar ljekara najveći problem koji uzrokuje nuspojave vakcine.

Vakcinisanost djece je u padu zbog straha roditelja od komplikacija, ne samo u BiH nego i u čitavome svijetu. Roditelji smatraju da njihovo dijete nije u realnoj opasnosti od bolesti protiv koje se vakciniše. Svjedoci smo da je zadnjih par godina broj djece koja su nevakcinisana u zabrinjavajućem porastu. Taj broj  i u TK je ogroman,uprkos tome što su Zakonom propisane kazne od 100 pa čak i do 2000 KM.

Mišljenja su podijeljena, neki smatraju  da se trebamo vakcinisati međutim  nasuprot tome imamo jedno veliko negodovanje sa druge strane. Konflikt se uglavnom vodi na društvenim mrežama poput facebooka ili instagrama  u vezi sa MMR vakcinom koja se koristi protiv zaušnjaka, morbila i rubeole, međutim povezuje se i sa pojavom autizma.

Sumnju  da su vakcine štetne podgrijao je britanski doctor Andrew  Wakefield, ali njegove su tvrdnje naučno osporene, ali njegovom tvrdnjom mnogi se i danas dan vode iako znaju da je to osporeno.  

Međutim da li ste se zapitali o epidemijama koje su zadesile čovječanstvo prije pojave vakcina, da li ste čitali o broju umrlih i o svim posljedicama tih masovnih epidemija koje su harale dugo vremena?

Danas sva lažna istraživanja govore da  farmaceutske kompanije ubiru ogroman novac na ime ovoga, ali činjenica  da je u Rumuniji ove godine oboljelo oko 8 000 osoba a umrlo preko 30, razlog jeste nevakcinacija. Da li i dalje ostajete pri tvrdnji da je vakcina štetna?

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK navodi se da prema kalendaru vakcinacije, obavezna je ona protiv 10. Zaraznih bolesti: hepatitis B, tuberkuloza,difterija, veliki kašalj,morbili,rubeola,tetanus,dječija paraliza, hemofilius influence  tip B i parotis. Ove vakcine su definisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Želim naglasiti da se pod imunizacijom podrazumijevaju i ljekoviti serumi koje nam doktori ubrizgavaju u slučaju ujeda zmije ili nekog insekta, te posjekotina. Dakle ako ste protiv vakcine,a igrom slučaja zmija Vas ujede, da li bi ste odbili serum ili isti primili odmah pri javljanju u zdravstvenu ustanovu.

Nuspojave su moguće za sve, pa tako i za vaccine, alit e nuspojave nikako nisu prijetnja za život I prolaze nakon nekoliko dana.. Doktor je dužan da Vaše dijete pregleda detaljno te da na osnovu zdravstenog stanja zaključi da li ono može primiti vakcinu. Većinski problem većih problema posle vakcinacije je nemar ljekara, nikako sama vakcina. Stoga, oprezan treba biti jedino kod izbora ljekara. Vakcine su stvar potrebe, nikako izbora. Ko se usuđuje birati između zdravlja i bolesti?

                          Učenici 3C razreda, Srednje medicinske škole Tuzla.