Uskoro smjena direktora osnovnih i srednjih škola u TK

Danas usvojene izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK upućene su u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku. Dok pozicija tvrdi da su razlozi popunjavanje pravnih praznina i nedorečenosti trenutnih zakonskih rješenja, opozicija navodi druge argumente – politizaciju obrazovanja i smjenu direktora odgojno-obrazovnih ustanova na ovom području koja će uslijediti.

Usvajanjem ovih zakona stvorene su i pretpostavke za izbor i korištenje istog udžbenika po predmetima u svim razredima osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona, što do sada nije bio slučaj, no najviše pažnje izazvalo je raspisivanje novog javnog konkursa i usklađivanje imenovanja školskog odbora sa zakonom koje će uslijediti.

„Kada je u pitanju usklađivanje, dakle, kantonalnog zakona sa okvirnim zakonom to je bila osnovica za imenovanje, odnosno za uvrštavanje u zakon za imenovanje novih školskih odbora“, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

No, iz opozicionih stranaka mogli su se čuti stavovi, da su izmjene i dopune ovih zakona zapravo uvertira u smjenu direktora, što nije isključeno.

„Svi oni školski odbori odnosno direktori koji su bili ispolitizirani u proteklom periodu pa su bili predstavnici političkih stranaka, a ne škola će biti podložni određenim provjerama“, rekao je Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

„Pošto ističe pojedinim direktorima mandat i školskim odborima mi moramo donijeti Zakon da bi obnovili školske odbore i napraviti konkurse da nam škole ne ostanu prazne“, kaže Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF u Skupštini TK.

U opozicionim strankama se ne slažu sa ovim stavovima, pogotovo što su izmjene zakona usvojene po skraćenom postupku.

„Obrazovanje ne može biti bez školskih odbora, oni će biti odmah imenovani, po razrješenju trenutnih školskih odbora i to je prva stepenica smjene direktora u osnovnom i srednjem obrazovanju“, smatra  Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK.

„Već se zna ko su direktori, koja škola je pripala kojoj političkoj stranci. To je proces koji se odvija izvan javnosti. Na vama je da to razokrijete, nekmojte me pogrešno razumjeti. Svaku političku stranku pa i SDP“, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Privremeni školski odbori bit će imenovani u roku od 30 dana.

federalna.ba/videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)