Upad u prostorije Faktora: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi na Vracama

Prijetnje su prijavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

U prostorije redakcije portala Faktor.ba danas su ušle dvije osobe i prijetile novinarima zahtjevajući da obrišu vijest da je u sarajevskom naselju Vraca došlo do paljevine automobila i pucnjave.

Prijetnje su prijavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako navode sa ovog portala njima su prije objave teksta iz više izvora bliskih MUP-u KS potvrdili da vozilo koje je tokom noći sa ponedjeljka na utorak zapaljeno na Vracama koristi A. S., odranije poznat policiji i pravosnažno, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na pet i po godina zatvora zbog rukovođenja organiziranom grupom razbojnika.

“Nedugo potom uslijedili su pritisci da se tekst ukloni, a onda i prijetnje. Najprije se redakciji Faktora, putem našeg zvaničnog Facebooka, obratila M. A., koja je u srodstvu sa S. A., prijeteći tužbom zbog objavljenih informacija, tvrdeći da su nestinite, te negirajući da je uopće došlo do upotrebe vatrenog oružja. Nedugo potom, u prostorije Faktora, bez naše saglasnosti “upada” M. A. u pratnji još jedne osobe (koja nije advokat), te povišenim tonom, upućujući prijetnje i psovke našim uposlenicima koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji, traži da se tekst ukloni, ponavljajući kako informacije koje smo napisali nisu istinite, te ponovo negira da je bilo upotrebe vatrenog oružja”, naveli su.

Novinari su, navodi se, insistirali da M. A. i žena koja je bila u njenoj pratnji napuste prostorije te da se obrate putem e-maila.

“Na izlasku iz redakcije M. A. je upirući prstom u našu novinarku zaprijetila: “Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici”. Potom je S. A. lično zvao na redakcijski telefon, tražeći također da se tekst ukloni i prijeteći da će doći u prostorije Faktora sa advokatom. Do momenta objave ovog teksta Faktoru se nije obratio advokat.”