Umro 22-godišnji mladić, imao “neke simptome viroze”

 

Tim povodom, građani Livne obratili su se pismom javnosti tražili da se otkrije urok smrtnih slučajeva mladića jer „već su se pojavile priče kako je mladić boravio u Zagrebu i Livno se vratio na Sajam karijeru (09.03.2020.), A navodno je imao simptom pralade“ .

„Takođe navodno, pod policijskim nadzorom je kućanstvo u kome je mladić boravio u tom periodu. Zašto? S obzirom na zabrinutost oko koronavirusa, na osnovu čega se razlikuju mjerne jedinice u županiji koje su već reagirale, zanimaju nas hoće li (i kada) javnost doznati rezultate zarezivanja tijela nesretnih mladih i možda je moguće da li je bio prenositelj korone virusa? “, Upitali su su.

Timovi su se popisali iz Doma zdravlja Livno iz koga se navodi da je „dana 20. marta, u popodnevnim satima u Službu HMP Doma zdravlja Livno, dovezen muškarac bez znaka života, sa već izraženim znakovima smrti“. Dežurni liječnik konstatirao je smrt, te je dežurno osoblje, postupajući prema ispravnim udarima i valjalo protokolu obvezatnih u takvim situacijama, izvijestiti policijsku poštarinu.

„Na mjestu događaja odmah smo došli ravnateljica ustanove dr. Ljiljana Mladina, dr. Dijana Mamić, ravnateljica ZJZ HBŽ, i voditelj HMP dr. Edin Brkić, koji je izašao iz glavne medicinske službe HMP-a Anele Pešić, telefonski su informatori predselili da su prije tri tjedna ušli u Zagreb i dali nekakav simptom viroze.

Na mjestu su prisutni djelatnici PU Livno koji su potom izvijestili županijske službenike, nadležni za izdavanje naloga za obustavu. S obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju, poradi sumnje da je postojala mogućnost da se preminuli zarađeni koronavirusom, radi radi zaštite sveukupnog pučanstva naših općina, ravnateljica je inzistirala da se utvrdi točan uzrok smrti što je moguće moguće zataškavanje. Telefonski je pozvao ministricu zdravstva HBŽ-a Vasiliju Broćetu, predsjednika Kriznog stožera civilne zaštite, Ivana Jozića, koji je uputio ih na nuždu i dokazao se zaobilaženjima. Od ministarstva zdravstva HBŽ telefonski brojevi dobili su informaciju nadležne županijske tužiteljice, a nisu trebali da obuzdaju obred! “, Priopćeno je u priopćenju.

S obzirom na razvoj situacije, sljedeći korak za utvrđivanje eventualnih zaraženosti virusa bio je iskorištavanje brigatnih preminula i članova obitelji.

”S obzirom na to da HBŽ nije posjetio briseve na COVID-19, ravnateljica Doma zdravlja predložena je hitna slanje vozila u Mostaru po brisevu. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ telefonski kontaktirala je dr. Skočibušića, infektologa u SKB-u Mostar, koji joj je priopćio da nam ne može izdati briseve jer nije odgovarajuće protokolu! “, Kaže se, piše„ Bljesak “.

Služba HMP se odmah promijenila u prostoru Obiteljske medicine, dok je prostor HMP dezinficiran, tri djelatnika koji su bili u službi posla u samoizolaciju. Doktorka Dijana Mamić uzela je epidemiološke podatke članova porodice, a priopćila je da su kantonalni Zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak trebali dobiti testove / briseve.

Objekt HMP je u subotu ujutro ponovno dezinficiran (nakon konzultacije sa Federalnim zavodom za javno zdravstvo).

Izvor: bljesak.info