Uhapšen lažni bankar iz Sarajeva koji je skidao novac sa računa

 

S ciljem sprečavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona upozoravala je građane u više navrata o učestalim internet prevarama, navodeći i sam način vršenja tih prevara, saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

“U tom kontekstu, preduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 krivičnih djela internet prevare“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je u proteklom periodu na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno više ovih krivičnih djela, kojima je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke sa bankovnih kartica – broj kartice sa prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice, kako bi im banka uplatila novčani poklon bon.

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca sa računa građana putem interneta, a novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele BiH, odakle je podizao taj novac.

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom sprovedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Opštinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu koje koristi osumnjičeni D.M. i tom prilikom su pronađeni gasni pištolj, mobilni telefon, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

“Protiv osumnjičenog nadležnom Kantonalnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara”, istakli su iz MUP-a Srednjobosanskog kantona i dodali da su ove aktivnosti realizovane u saradnji sa Federalnom upravom policije, te MUP-ovima Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. prneosi “N1“.

Izvor: haber.ba