U znak sjećanja na umrle od raka u Kalesiji formirana “živa” crna vrpca

Predstavnici Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od raka “PIPOL” Tuzla  u sklopu obilježavanja 15.februara – Međunarodnog dana djece oboljele od raka danas su zajedno sa članicama Udruženja žena oboljelih od karcionoma “Ženo, majko, sestro” te sa učenicima MSŠ Kalesija obilježili ovaj dan.

Mi smo danas oblikovali “živu” crnu vrpcu zajedno sa učenicima MSŠ Kalesija u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane koji su izgubili bitku protiv opake bolesti zvane rak. Mališani su najranjivija kategorija i mišljenja smo da oni zaslužuju njegu i pomoć od svih nas, kazala je Amra Saračević predsjednica Udruženja “PIPOL”.

Ona je pohvalila i dosadašnju saradnju sa ženama iz Udruženja “Ženo, majko, sestro”, istakavši da se i one bore protiv istog neprijatelja.

Nasiha Pjanić predsjednica Udruženja “Ženo, majko, sestro”, u svome obraćanju je kazala da je rak opaka bolest ali ga je moguće pobijediti.

Najteže je kada oboli dijete, posebno majkama koje to sve gledaju i prolaze zajedno sa mališanima kroz svu tu patnju i bol, mi četiri godine u Kalesiji raznim aktivnostima i predavanjima želimo da pomognemo da se naše žene liječe, da redovno idu na preglede kako bi spriječile posljedice i naravno kako bi izašle iz svega kao pobjednice istakla je Pjanić.

Podršku ovoj aktivnosti pružila je i Općina Kalesija, a u ime općinskog načelnika prisutnima se obratila Hata Mujčinović šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti.

Općina Kalesija, odnosno načelnik je kroz niz odluka finansijski pomogao udruženja ali i pojedince koji se liječe od karcionoma, odnosno raka. Znamo da sredstva iz Općine nisu dovoljna i da svaki dan imamo sve više bolesnih, ali ćemo se truditi da pomažemo svima onima kojima je pomoć potrebna, rekla je Hata Mujčinović.