U srijedu sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH, Vučić putuje u New York da se “bori” protiv rezolucije

Sjednica Vijeća sigurnosti će, kako je najavljeno, biti održana u prepodnevnim satima po srednjeevropskom vremenu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da neće prisustvovati samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru jer će, navjerovatnije, u srijedu biti održana i sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici.

On je u zgradi Predsjedništva Srbije, nakon sastanka sa komesarom EU za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelyijem, rekao da će zbog toga najvjerovatnije sutra ujutru otići u New York, kao i da će u Kotor otići premijer Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministrica za evropske integracije Tanja Miščević.

Vučić se zahvalio Varhelyiju na planovima koje je donio u Beograd i građanima poručio da će Srbija imati na čemu radi i da ima na čemu da bude zahvalna.

“Danas smo od Varhelyija mogli da čujemo optimističan plan, on očekuje da se u narednom mandatu napravi veliko proširenje EU u kom bi trebalo da učestvuje i Srbija. Vjerujem da je govorio i iz srca i iz glave, mi ćemo se spremati da budemo sve bliži EU”, kazao je Vučić.

Dodao je i da “nismo mi baš savršeni da možemo da ispunimo sve što se od nas traži, ali ono što kažemo da ćemo da ispunimo to ćemo ispuniti”.

Jovanović potez Vučića nazvao amoralnim

Podsjećamo, sociolog Đokica Jovanović, profesor Univerziteta u Beogradu u penziji, najavu Vučića da će u New Yorku ponovo pozvati na (ne)usvajanje rezolucije o Srebrenici nazvao je amoralnom ocijenivši da ponavljanje teze da se ovim dokumentom srpski narod proglašava genocidnim je manipulacija i huškanje na mržnju.

“Amoralno je tvrditi da je ovakvo zalaganje predsjednika u UN-u borba za Srbiju i njene interese. Uostalom, političari i jesu amoralna bića, samo su posljedice njihovog djelovanja ozbiljne. Sa De Gaulleom i Titom ozbiljni državnici su otišli, sada su ostali političari i politikanti. Takve tvrdnje vlasti imaju veze sa aktuelnom predizbornom kampanjom, a političari žive od kampanje do kompanje, te ne mogu da budu ozbiljni i da hoće – još u osnovnoj školi su nas učili da nije dobro biti kampanjac“, kazao je Jovanović za Danas.

Izvor: haber.ba