U službama porodične medicine puno posla ovih dana: Svi se žale na iste simptome, čekaonice krcate pacijentima

Domovi zdravlja ovih dana puni su pacijenata, a uglavnom se svi žale na iste simptome – bolovi u grlu, uhu, povišenu temperaturu. Da su čekaonice pune, potvrdili su za “Avaz” i ljekari Službe porodične medicine OJ Vogošća.

Zagađenost zraka
– Broj pacijenata koji traže zdravstvenu uslugu kada su u pitanju respiratorne tegobe je povećan. Simptomi s kojima nam dolaze su uglavnom problemi s respiratornim traktom i s rjeđom komplikacijom upale uha i upale pluća – naveli su ljekari OJ Vogošća.

Kada su u pitanju uzroci povećanja broja oboljelih, naveli su da to mogu biti povećana zagađenost zraka, visoke temperature, ali je svakako uobičajeno da je u ovo doba godine povećan broj pacijenata s ovim i sličnim tegobama.

– Terapija je najčešće simptomatska, uz preporuke da je neophodno jačati imunitet, povećan unos tečnosti, vitamina, izbjegavanje gužvi i često provjetravanje prostorija – dodaju ljekari.

Oboljela djeca
Spomenutih komplikacija, kao što je upala uha i upala pluća, dodaju, ima, ali rjeđe, a, iako dođe do komplikacija, u tom slučaju se tretira antibiotskom terapijom, nekada oralno (na usta), a nekad parenteralno (u injekciji, infuziji) itd.

– Kada je u pitanju koronavirus, već nekoliko mjeseci nemamo potvrđenih slučajeva, barem ne u OJ DZ Vogošća. Ono što znamo jeste primjetan porast broja oboljele djece u Dispanzeru za školsku djecu i omladinu. Uglavnom se javljaju zbog bolova u grlu, uhu i visoke temperature. Broj oboljele djece izraženiji je u odnosu na ranije godine – kazali su nam ljekari Službe porodične medicine OJ Vogošća.

Tretman pacijenata
Ljekari Službe porodične medicine OJ Vogošća objasnili su za “Avaz” na koji način tretiraju pacijente.

– U zavisnosti od kliničke slike i općeg stanja pacijenta, u dijagnostičke svrhe koriste se laboratorijske pretrage, po potrebi i RTG snimak pluća, a sve u cilju daljnje dijagnostike i liječenja kako bi se olakšalo pacijentima – kazali su ljekari.

Izvor: haber.ba