U komšiluku kao i kod nas:voćari odustaju od jabuka, sade crnu zovu

-Otkupna cijena je niska, tržište nestabilno, a ulaganja visoka.Bolje je igrati loto nego gajiti jabuke. Zato sam odlučio da iskrčim voćnjak

Voćari iz Horgoša, na sjeveru Vojvodine, ovog proljeća počeli su da uništavaju zasade jabuka, jer se proizvodnja tog voća više ne isplati. Otkupna cijena je niska, tržište nestabilno, a ulaganja visoka. To su razlozi zbog kojih je Jene Šerfeze, prije uvođenja vanrednog stanja u zemlji, izvadio 2.000 stabala jabuka. Na jesen će, kaže, nastaviti eliminaciju ovog voća sa površine od 10 hektara.

– Proizvodim grožđe, breskve i najviše jabuke. Međutim, gajenje jabuka više se ne isplati. Nema garantovane cijene, tržište je nestabilno, a cijena industrijske jabuke od tri dinara je isuviše niska, jer su ulaganja u proizvodnju visoka. U hektar zasada u sezoni, za ambalažu, vještačko gnojivo, preparate za zaštitu, treba ulaganje od najmanje 100.000 dinara. Proizvodnja uopšte nije stabilna. Bolje je igrati loto nego gajiti jabuke. Zato sam odlučio da iskrčim voćnjak – objašnjava Šerfeze.

Pojedini stručnjaci, međutim, smatraju da je cijena jabuka veoma dobra i da se sa subotičko-horgoške pješčare ulaganje u voćarstvu najbolje može povratiti. Kako smatraju, proizvođači se nisu najbolje snašli sa novim tehnologijama.

image
Koja šteta…/

Jene Šerfeze neće sasvim odustati od voćarstva. Razmišlja da počne da gaji krompir, ali smatra da je tržište prezasićeno.

– Planiram sadnju crne zove. Mislim da je i plasman siguran tako da tu vidim budućnost, kaže Šerfezi, piše portal GradSubotica.

– Ovo je pjeskovit teren i država bi trebalo da daje veće subvencije. Stabla su bila zdrava i žao mi je što sam ih morao vaditi. Ove godine isto ovo radi više vlasnika jabučnjaka. Stabla ćemo isjeći i prodati kao ogrijevno, priča bagerista Ferenc Balaž, iz Kanjiže, koji se izviještio da mašinom vadi stabla voća.