U Kalesiji obilježen Dan nezavisnosti BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju u Kalesiji je počelo obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon toga u sali Bosanskog kulturnog centra koji nosi ime po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, održana je Svečana akademija koja je otvorena himnom iz 1992.godine „Jedna si jedina“, a zatim i aktuelnom himnom.

Na bini se zaviorila i zastava sa ljiljanima te državna zastava koje su uz himnu na jarbol podigli učenici Osnovne škole Kalesija te istaknuti sportista Huso Turić član KBS Golden Team.

Prigodnim referatom prisutnima se obratio općinski načelnik Sead
Džafić koji je kazao da svi zajedno moramo učiniti više kako bi sačuvali
temelje države Bosne i Hercegovine od koje neprijatelj još uvijek nije odustao
i želi je dijeliti na neke entitete i pripajati državama koje su izvršile
agresiju na našu državu.

On je kazao da sa ponosom trebamo podići zastave Bosne i Hercegovine
i hodati uspravne glave jer nemao se čega stiditi, nismo u ratu ubijali djecu,
rušili bogomolje drugih naroda nego smo časno i hrabro branili nezavisnu
državu.

Nakon načelnika prisutnima se obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović koji je kazao da Kalesija kao prvi oslobođeni grad u BiH u toku agresije sa ponosom može reći da su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine iz ove općine prvi stali u odbranu, a neki dali i živote za temelje nezaavisnosti.

O domovini, njenom opstanku, nezavisnosti, ali i njenoj budućnosti govorio je prof.dr. Sead Selimović koji je podcrtao da je država Bosna i Hercegovina kroz historiju patila, ali se herojski odupirala i pobjeđivala svoje neprijatelje.

Svečanu akademiju posvećenu 1.martu Danu nezavisnosti BiH uljepšali su svojim recitalima o domovini i igramai članovi Dramskog studia „Ankata“ te članovi Gradskog kulturno umjetničkog društva „Halisije“ iz Kalesije.

Nakon svečane Akademije u galerijskom prostoru BKC-a otvorena je i izložba „Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona“ posvećena ovom bitnom danu.