U Kalesiji obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji te na spomeniku poginulim borcima NOR-a danas je počelo obilježavanje 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u prvom oslobođenom gradu tokom agresije Kalesiji.  

U povodu ovog velikog praznika za našu domovinu, održana je i Svečana akademija na kojoj su govorili općinski načelnik Sead Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović, a referat o bitnosti i očuvanju domovine iznio je profesor Sead Selimović.

Svoj doprinos obilježavanju 25.novembra dali su i učenici OŠ Rainci Gornji recitalima o Bosni kao i učenici OŠ Kalesija te članovi GKUD-a „Halisije“ Kalesija.

Ovaj dan je bitan za sve nas. Mnogo krvi naši su saborci prosuli da bi mi danas imali slobodnu domovinu i da bi uživali u svim njenim ljepotama. Bosne i Hercegovine je bilo i biće u granicama Drina, Una, Sava i Jadransko more, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Bosna i Hercegovina je država o kojoj se mnogo piše, ali vrlo malo zna. Historiju Bosne uglavnom su pisali autori različitih stručnih i naučnih profila iz susjednih država, Srbije i Hrvatske. O tome je i ovisilo i čija je Bosna. Ako je autor bio iz Srbije, Bosna je bila „vekovna srpska zemlja“, a ako je bio iz Hrvatske, Bosna je bila „povijesna hrvatska zemlja“, kazao je u svom referatu profesor dr. Sead Selimović.

Nakon Svečane akademije upriličena je i izložba u galeriji BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija pod nazivom „Ja, Ban bosanski Kulin“.