U Crnoj Gori obustavljeno klanjanje svih dnevnih namaza u džamijama

 

Privremeno je obustavljen rad i vaspitno-odgovornih ustanova

U Crnoj Gori Gori su privremeno prekinuli džumu i ostali dnevni namazi radi širenja širenja koronavirusa.

– Suočeni i ozbiljno ugroženi epidemiji virusa COVID-19; Saglasno za zaštitu života i zdravlja ljudi kao temeljne vrijednosti islama je naglašena u kur'anskom ajetima “Ne bacajte se svojim rukama u propast” (El-Bekare: 195) i “jedni druge ne ubijajte!” (En-Nisa ‘: 29) , praksa Poslanika Muhammeda, kao, kroz hadis “Kada čujete da se u nekoj oblasti pojavila zarazna bolest, ne ulazi u nju, ako se pojavljuje regija u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći”; Polazeći od šerijatskog stava Svjetsko unešeno islamsko učenje o postupanju tokom epidemije COVID-19; Slijedeći obavezni nalog Ministarstva zdravlja Crne Gore o modernim mjerama donijetim na prijedlog referentnog Instituta za javno zdravlje; Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na proširenoj elektronskoj sjednici, održana 15.

U svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori privremeno se obustavljaju džuma namaz i dnevni namazi u džematu (skupini). Odgovorna lica (imam, mujezin, mutevelija) obavezuju se da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom objektu, kako bi se održao kontinuitet veličanja Allahovog, dž.š., imena u njima – navodi se u saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Osim privremenog obustavljanja namaza, donesen je i niz drugih mjera.

– Privremeno se obustavlja obrazovno-vaspitni rad u medresama u Podgorici i Rožajama, mektebska nastava i poludnevni odgoj djece u svim ustanovama Islamske zajednice u Crnoj Gori. Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući i učenje mevluda. Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja obreda dženaze – navodi se u odluci Mešihata

Također naređena je dezinfekcija svih vjerskih objekata, kao i pridržavanje mjera koje donesu zdravstvene ustanove. Odluka će biti na snazi najmanje 15 dana.