Tuzla u magli i smogu: Građani Tuzle JEDVA DIŠU

Neformalna grupa građana Tuzle za srijedu uveče zakazala je ponovno mirno okupljanje na Trgu slobode zbog enormnog zagađenja vazduha koje je u ovom gradu prisutno svake zime.

Građani znaju da vazduh zagađuje Termoelektrana u Tuzli, ali građani ističu kako veliki, ako ne i najznačajniji doprinos zagađenju vazduha daju individualna ložišta.

– Diše se, valja disati, ali sve teže. Plućni sam bolesnik i najteže podnosim ovo zagađenje. Izlazim samo kada moram – kaže Izet Helić, stariji građanin Tuzle.

Iako je Tuzla ostala bez velikih industrijskih postrojenja, Ljiljana Murgić smatra kako su glavni zagađivači individualna ložišta.

– Vazduh je grozan, ne može se izdržati. U Tuzli je stvarno katastrofa. Spominju Sarajevo, spominju druge gradove, a Tuzla je najzagađeniji grad na svijetu. Kretanje sam svela na minimum, izlazim samo kada moram – kaže Ljiljana Murgić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona uputili su preporuke za zaštitu zdravlja. Od građana očekuju što manje boravka na otvorenom, a posebno starijih i djece.

– Apelujemo na stanovništvo da ispoštuje zdravstvene preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta zdravog života i proširenje svijesti o štetnosti zagađenog zraka po ljudski organizam, biljni i životinjski svijet, te na taj način preventivno djeluju u granicama svojih mogućnosti i da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosu zagađenju zraka – navode iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Smog koji nastaje kao rezultat sagorijevanja uglja i drugih goriva jeste ono zbog čega su brojni građani Tuzle maksimalno redukovali svoja kretanja. Tvrde da osjećaju otežano disanje, a zabrinuti su i zbog porasta broja oboljelih od respiratornih bolesti te karcinoma.