Tokom prvomajskih praznika pojačane policijske kontrole na izletištima

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tokom prvomajskih praznika poduzet će pojačane aktivnosti na kontroli poštivanja svih aktuelnih naredbi nadležnih organa i institucija kako bi na određeni način doprinijeli sprečavanju širenja koronavirusa – kazao je na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Naglasio je da će biti pojačane policijske aktivnosti kako na ulicama i putevima odnosno trgovima u Kantonu Sarajevo tako i na izletištima u naredna tri dana.

– Apelujemo na sve građane da se u potpunosti pridržavaju naloženih mjera Federalnog štaba civilne zaštite odnosno drugih organa i institucija kao i uputa odnosno naredbi policijskih službenika Uprave policije MUP KS na samom terenu – kazao je Hadžiabdić.

Napomenuo je da su u posljednja 24 sata zbog kršenja naredbe o obaveznoj socijalnog fizičkoj distanci, odnosno obaveznom korištenju zaštitne opreme maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja na javnom prostoru, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS prekršajno sankcionirali 53 osobe.

– Korištenjene zaštitne opreme je obavezno i u narednom period. Policijski službenici će i pored drugih kontrolirati i poštivanje naredbe koja se odnosi na ovu oblast – kazao je Hadžiabdić.

U posljednja 24 sata registrirana su i četiri slučaja kršenja mjera izolacije o kojima su upoznati nadležni inspekcijski organi od organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a KS, a jedna osoba je u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć smještena u prinudnu izolaciju, u objekat koji je zato određen.

Hadžiabdić je podsjetio i na aktuelne naredbe koje je donio Federalni štab civilne zaštite koje se odnose na zabranu kretanja. Starijim osobama od 65 godina na području Federacije BiH je zabranjeno kretanje osim ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od 9.00 do 13.00 sati. Osobama mlađim od 18 godina također je zabranjeno kretanje, osim utorkom, četvrtkom i subotom od 14.00 do 20.00 sati.

Tokom predstojećeg praznika zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu i ta zabrana se odnosi na 1., 2. i 3. maj. Također zabranjeno je kretanje u vremenskom periodu između 22.00 – 05.00 sati 1., 2. i 3. maja.