TK: U Kalesiji najviše novozaraženih koronavirusom

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK saopćeno je da su u posljednja 24 sata testirali 210 uzoraka, a najviše novozaraženih je sa područja Kalesije (7), u Tuzli i Živinicama je potvrđeno po pet slučajeva zaraze COVID-19, dok su tri osobe sa područja Teočaka.

Tuzlanski kanton sa današnjim danom trenutno ima 241 aktivan slučaj zaraze koronavirusom. U UKC Tuzla hospitalizirane su 23 osobe, njih 218 nalazi se u kućnoj izolaciji dok je 528 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 518 uzoraka, od kojih su 42 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (20), Zeničko-dobojskom (8), Unsko-sanskom (1), Srednjobosanskom (3) i Kantonu Sarajevo (10).

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju građane na daljnji oprez i potrebu pridržavanja mjera lične | osobne zaštite, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih.