Svjetska nagrada za Kalesijku Medisu Rožnjaković Aljukić

Medisa Rožnjaković Aljukić, profesorica engleskog jezika, osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za 2020. godinu. Za istu nagradu konkurisalo je više stotina aplikanata.

Ranije, 2017. godine Centar za obrazovne inicijative Step by Step proglasio je njenu pedagošku praksu „English Club Humci i digitalno učenje engleskog jezika“ najinovativnijom praksom u Bosni i Hercegovini u kategoriji nastavnika/ca u osnovnim školama. Upravo ta nagrada potakla je da aplicira za ovogodišnju „Pearson English Global Teacher Award“, odnosno svjetsku nagradu za nastavnike engleskog jezika.

Medisa je za Preporod.info kazala da joj je navedena nagrada dala podsticaj i potvrdu da svoj posao obavlja na dobar način

– Ponosna sam, ne samo zbog sebe nego zbog mojih učenika, njihovih roditelja i svih posvećenih nastavnika Bosne i Hercegovine, koji neumorno rade uprkos svim otežavajućim okolnostima i nelogičnostima sa kojima se svakodnevno suočavamo-kaže Medisa.

Pearson Engliah Teacher Award je takmičenje koje slavi rad i trud nastavnika engleskog jezika iz cijelog svijeta, a cilj takmičenja je prepoznati nastavnike koji konstantno unaprijeđuju živote svojih učenika, ujedno demonstrirajući svoju strast za podučavanjem. Pobjednici su birani sa pet različitih regiona/kontinenata, Afrika i Bliski istok, Južna Amerika, Sjever i Srednja Amerika, Evropa i Centralna Azija, te Azija i Okeanija.

Medisa je zaposlena u osnovnoj školi „Kalesija“. Zvanje profesorice engleskog jezika i književnosti stekla je na Filozofskom fakultetu u Tuzli na Odsjeku za engleski jezik i književnost, a posao nastavnice engleskog jezika obavlja 13 godina. Medisa je dobitnica i priznanja „Super žena“ koju je dodijelio radio Kameleon i ženski.ba za doprinos u odgoju i obrazovanju i promovisanju dobre nastavničke prakse. Nerijetko se pojavljuje kao predavač na stručnim konferencijama. Tokom 2019. godine postala je certificirani trener za program obuke pod nazivom „Škola mišljenja“ od strane COI Step by Step, koja nudi različite strategije za podučavanja kritičkog mišljenja kod učenika, a namijenjen je edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja.

R. Arifović/Preporodinfo