Svečana akademija u Kalesiji povodom Dana nezavisnosti BiH

U sali Bosanskog kulturnog centra „Alija Izetbegović“ Kalesija održana je Svečana akademija koja je počela intorniranjem himne „Jedna si jedina“ i podizanjem zastave sa kojom je država stekla samostalnost a zatim i aktuelnom himnom.

Ovaj dan mnogi naši građani su platili krvlju, da imamo nezavisnu i samostalnu državu. Nikada nećemo zaboraviti najhrabrije sinove koji dadoše živote za ovu državu kao ni one koji su sa puškom u ruci branili njene temelje i njene granice, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je pozvao profesore historije da uče djecu o bitnosti 1.marta o patnjama koje su Bošnjaci prošli kako bi danas mogli reći da imaju svoju nezavisnu državu.

Prisutnima u sali obratio se i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović koji je istakao da sve mlađe generacije trebaju biti zahvalne onima koji su na Referendumu 1992.godine rekli da žele nezavisnu državu a kasnije nakon izbijanja agresije su stali u odbranu njenih teritorija.

Prigodni referat o ovom historijskom datumu za Bosnu i Hercegovinu iznio je profesor dr.Sead Selimović profesor na Univerzitetu u Tuzli.

Nama su historiju pisali stranci koji su kazali da je Bosna i Hercegovina “šapatom pala”, međutim trebaju ljudi znati da Bosna i Hercegovina nikada nije pala i nikada nije pokorena.

Građani su 1992.godine jasno kazali da žele samostalnu domovinu Republiku Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je na nas izvršena agresija od strane JNA gdje je kasnije počinjen i genocid nas Bošnjacima.