Sve je više droge na području Tuzlanskog kantona

Količina droge zaplijenjene tokom 2018. na području Tuzlanskog kantona ni približno nije srazmjerna stvarnoj količini koja se nalazi na tržištu. Ovo je kazao glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK-a Tomislav Ljubić, ne krijući nezadovoljstvo operativnim radom tužilaštava i agenciju za provođenje zakona.

Rezultati

Ljubić je kazao da su potrošeni ogromni resursi, koji su uglavnom rezultirali presudama pojedinaca za korištenje droge, dok je u potpunosti izostalo procesiranje organizatora ovih kriminalnih aktivnosti.

– Odgovorno tvrdim da mnogo više njih ima na ulici u odnosu na ono što nam je u saradnji sa policijskim agencijama uspjeli dobaciti. Nama nije cilj da se stvari završe sa osobnim kodom koji je pronađena droga. Previše resursa smo potrošili da bismo dokazali istragu, pa podigli optužnicu i na kraju u sudnici raspravljali o gramu marihuane. Ako uzmemo u obzir samo osnovne inpute, npr. koliko ovisnika imamo u TK-u, gdje je svakodnevno potrebna određena količina droge, dolazimo do saznanja da operativni rad na terenu i rezultatima ne odgovara ovim podacima, pojasnio je Ljubić.

Podaci kojima raspolaže Tužilaštvo i MUP TK-a slažu se sa ovakvom ocjenom glavnog tužioca. Prema podacima Tužilaštva, u 2018. je zaplijenjeno oko 6,4 kg kanabisa, oko 2,1 kg amfetamina, 160 grama heroina, 130 grama ecstasyja i tek 61 grama kokaina. S druge strane, povećan je broj izvršilaca i broj otkrivenih krivičnih djela.

U policiji ne dijele mišljenje prvog čovjeka tuzlanskog Tužilaštva, ali nisu pretjerano zadovoljni ostvarenim rezultatima.

– Većinom naših rezultata mi nismo zadovoljni. Već smo izvršili neke promjene u tom odjeljenju koje su dale rezultate. Ali smatramo da se može i treba više i svakako ćemo nastojati da postignemo bolje rezultate, kazao je komesar policije TK-a Dževad Korman.

Narudžba

Kada su u pitanju ubistva i pokušaji ubistava u prošloj godini, nije bilo neotkrivenih počinilaca. Otkriveno je svih pet ubica iz 2018. kao i devet osoba koje su pokušale ubistvo, te u TK-u trenutno ostaju jedno neriješeno ubistvo iz skorijeg perioda.

Podsjećamo, radi se o Senadu Habiboviću Seni, član kriminalnog miljea uključen u preprodaju droge, koji je još 2014. upucan ispred zgrade u kojoj je stanovao. Njegov ubica, za koji se sumnja da je naručen iz inostranstva, još nije pronađen.

– Imamo jedno neriješeno ubistvo iz 1996. iz Osmaka, te jedno ubistvo u tuzlanskom naselju Sjenjak. Da se tada nije rješavalo, jer teško je bilo uzeti kao prioritet u odnosu na hiljade ljudi koji su ubijeni u ratu, samo nekoliko mjeseci prije. Ali sada nas je i stiglo i rješavamo. Bilo je još slučajeva na liniji razgraničenja sa RS-om, ali to je riješeno, kazao je Ljubić.

Komentariši