Suspendovan policajac: Prodao 19 pištolja iz depozita Policijske stanice

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Suspendovani policajac Aleksandar Tošić (48) iz Sokoca optužen je da je iz depozita Policijske stanice u toj opštini neovlašteno uzeo 19 pištolja i prodao ih za 2.300 KM.

Optužnicu, koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja, protiv njega je podiglo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, a potvrdio Osnovni sud u Sokocu, prenosi Glas Srpske.

Prema tom dokumentu, Tošić je pištolje iz depozita uzeo u oktobru 2021. godine, a prodaju tog oružja unaprijed je dogovorio sa licem kojeg poznaje po imenu “F”.

Kako je navedeno u optužnici policajac je, osim pištolja, iz depozita odnio i veću količinu municije za njih. Navode da je uzeo pištolje raznih modela i to: “magnum 357”, “broving”, “zbrojevka”, “valter”, “VZOR”, tri “berete”, “glok17”, tri modela CZ “M57”, te sedam pištolja marke “CZ” raznih kalibara i modela, među kojima je model “CZ99”.

Optuženi policajac je u to vrijeme bio raspoređen na radnom mjestu vođa sektora u Policijskoj stanici Sokolac.

– Tošić je neutvrđenog dana u oktobru 2021. godine, prekoračio granice svog službenog  položaja te je neovlašteno pristupio u kancelariju policijskog službenika Đ. K., koji je u tom periodu obavljao poslove depozitara, jer ga je  komandir Policijske stanice Sokolac ovlastio za vođenje depozita. Tošić je u toj kancelariji uzeo polomljeni ključ ulaznih vrata depozita u namjeri da otuđi deponovane predmete radi prodaje – stoji u optužnici.

Dodaju da je nakon toga otključao prostoriju depozita i uzeo 19 pištolja koji su bili upakovani u papirne kese te je sa pakovanja skinuo naredbe za deponovanje. Zatim je, piše u optužnici, pištolje stavio u kartonsku kutiju koju je na osnovu ranijeg dogovora sa licem “F” odnio i ostavio na lokalitet zvani “Deveta stražara” u neposrednoj blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, a preuzeo unaprijed pripremljenu kovertu sa novcem na ime otkupa pištolja.

– Na taj način optuženi je za sebe pribavio imovinsku korist od 2.300 maraka što je i htio, a Odjeljenju depozita i Policijskoj stanici Sokolac pričinio štetu. Optuženi nije imao pravo pristupa prostorijama depozita niti potrebnu saglasnost za takvo postupanje – stoji u optužnici.

Tošić je uhapšen u julu prošle godine i nakon toga je rješenjem načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo suspendovan do okončanja krivičnog i disciplinskog postupka.

Kazna

Policajac Aleksandar Tošić, osim gubitka posla, za svoje nedjelo mogao bi da dobije i više godine zatvora. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja koja su njemu stavljena na teret predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora.