SULJAGIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI JE OČUVANJE NAŠE BUDUĆNOSTI

Ovaj datum označava mračno poglavlje u ljudskoj povijesti—genocid u Srebrenici, gdje je preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaci su sustavno ubijani u činu neizrecive brutalnosti – naveo je Suljagić na društvenim mrežama i kazao da ovo piše kako bi zagovarao usvajanje rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

  • Ova inicijativa nije samo odavanje počasti sjećanju na one koje smo izgubili; radi se o očuvanju naše budućnosti učenjem iz prošlosti. Prvo, uspostavljanje 11. jula kao službenog dana sjećanja šalje snažnu poruku solidarnosti i potpore preživjelima i porodicama žrtava. Za nas koji smo preživjeli užase Srebrenice, ovaj dan ima ogroman značaj – to je vrijeme za tugovanje, razmišljanje i crpljenje snage iz zajedničkih iskustava. Priznavanje ovog dana na međunarodnom nivou potvrđuje bol i patnju koja nadilazi granice i kulture – kaže Suljagić.

Drugo, dodaje, određeni dan sjećanja potiče globalnu svijest i obrazovanje o opasnostima mržnje i netolerancije.

  • Genocid se ne događa izolirano; ono tinja u okruženjima predrasuda i podjela. Godišnjim obilježavanjem Srebrenice naglašavamo važnost promicanja tolerancije, uključenosti i razumijevanja u našim društvima. Kroz obrazovanje i sjećanje, možemo raditi na sprečavanju budućih zločina.
  • Štaviše, Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici služi kao svečani podsjetnik na odgovornost međunarodne zajednice da spriječi i odgovori na genocid gdje god se dogodio. Događaji u Srebrenici bili su neuspjeh čovječanstva – neuspjeh da se zaštite nevini životi pred zlom. Formalnim priznavanjem ovog dana obvezujemo se na poštivanje načela ljudskih prava i pravde za sve”, poručuje direktor MCS-a.

Konačno, ističe, određivanjem 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja odaje se počast otpornosti i hrabrosti preživjelih.

  • Priznaje njihovu borbu za pravdu i iscjeljenje. Preživjelima govori da su njihovi glasovi važni i da njihova iskustva neće biti zaboravljena – zaključuje Suljagić.

(E.F./Raport)

The post SULJAGIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI JE OČUVANJE NAŠE BUDUĆNOSTI first appeared on Hayat.ba.

Izvor: hayat.ba