Student iz Zagreba bio u američkoj bolnici, stigao mu račun: ‘Što da radim, pomozite’

Student iz Zagreba Andrej Soldo bio je na programu Work and Travel u SAD-u, a sada se požalio svojim brojnim pratiteljima na TikToku kako mu je nakon pet mjeseci stigao račun iz američke bolnice.

Kako je imao visoku temperaturu dva dana, odlučio je otići do liječnika u bolnicu kako bi ga pregledali. Kaže da je u pitanju bio samo pregled grla. “Znate koliko je račun? 2500 dolara”, naveo je.

Kaže da su studenti u programu zdravstveno osigurani i da je on pitao u bolnici treba li što platiti. “Dok nisu provjerili osiguranje, nisu mi htjeli dati skrb”, nastavlja. Na kraju su mu, tvrdi, rekli da osiguranje pokriva troškove. “I meni sad, pet mjeseci nakon, stiže račun od 2500 dolara”, ponavlja Andrej u videu.

@andrewsoldo

Što da radim? Pomozite! #fyp #foryou #foryoupage #hrvatska #serbia #balkan #tiktok #workandtravel #usa #america

♬ original sound – Andrej Soldo

‘Nemaju pravo da ti to naplate’

Istaknuo je da je “dobra stvar” što je pokriveno oko 2000 dolara i on sad mora platiti ostatak. Upitao je pratitelje za pomoć: “Što da radim? Pomozite!” Andreju su mnogi komentirali: “Ako si imao putno zdravstveno osiguranje, pošalji njima taj račun”, “Kontaktiraj agenciju preko koje si išao, nemaju pravo da ti to naplate jer si imao osiguranje”, “Vidiš da je račun 2260 i da je osiguranje pokrilo skoro 1860. Ti trebaš platiti 400 dolara.”

Naime, Sjedinjene Američke države su primjer zemlje koja koristi tržišni model financiranja zdravstvenog osiguranja. Kao posljedica korištenja tržišnog modela, Amerikanci troše gotovo dvostruko na zdravstvo u odnosu na druge zemlje jer su primorani koristiti veoma skupe usluge i lijekove u manjku opcija koje im se nude.

Tome svjedoči i činjenica da se, bez zdravstvenog osiguranja, trošak bočice inzulina kreće od 200 do 500 dolara, a trošak poroda od 9 000 pa sve preko 17 000 dolara, prema International Insurance. S druge strane, mjesečno osiguranje koje pokriva sve zdravstvene troškove za pojedinca može iznositi i do 440 dolara, dok za cijelu obitelj iznosi do 1168 dolara, navodi Everfi. Ovi iznosi variraju ovisno o rizičnosti oboljenja pojedinaca te veličine obitelji.

Filip iz Braka na prvu razjario gledatelje potezom: ‘Strašno kakve izjave, Bože sačuvaj’

Pozitivan je aspekt da su liste čekanja znatno kraće nego, na primjer kod nas, čije se zdravstvo financira putem javnog osiguranja, ali to i dalje nije dovoljno da smanji razinu nezadovoljstva koju Amerikanci osjećaju zbog ovakvog sistema, posebice u neizvjesno doba kao što je pandemija.

Objava Student iz Zagreba bio u američkoj bolnici, stigao mu račun: ‘Što da radim, pomozite’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.