STIŽE NAM OSJETNO ZAHLAĐENJE, PADAVINE I PRVI SNIJEG

U nastavku sedmice slijedi kratkotrajni porast temperature, uz jačanje južnih i jugozapadnih strujanja. Sutra će biti pretežno sunčano i toplije vrijeme, srijeda već jačanje južnog vjetra i postepen porast visoke cirusne oblačnosti. Temperature lokalno ljetne i dosezat će do 32 stepena na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

U četvrtak se nastavlja južina, toplo vrijeme uz pojačan vjetar u mnogim krajevima. Sa zapada nastavlja da pristize sve vise oblačnosti sto sluti promjenu vremena. Postepeno će se naoblačiti iznad citave zemlje a lokalno će se početi javljati i prve padavine od nadolazeće promjene vremena

U petak turbulente vremenske prilike iznad naše zemlje, sa sjevera se približava hladna fronta, a sa zapada sve više vlažnog i nestabilnog vazduha koji će donijeti tog dana pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Najviše padavina u Hercegovini i dijelovima zapadne Bosne, iako će obilnije kiše biti lokalno i u ostatku zemlje. Sa oblacima i padavinama, temperature u postepenom padu, ali i dalje pojačan južni vjetar tokom većeg dijela dana.

U subotu formiranjem plitke sekundarne ciklone u Jadranu, i prodorom jake hladne fronte sa sjevera uslijedit će osjetno zahlađenje uz obilne padavine na području čitave zemlje. Riječ je o promjeni vremena koja dolikuje više drugoj polovini jeseni nego li njenom samom početku. Osjetno zahlađenje će najprije zahvatiti sjeverozapad Bosne a tokom dana će se brzo proširiti ostatkom zemlje. Padavine će biti prisutne već od jutra, s tim da će u toku dana zahvatati sve krajeve. Oprez zbog mogućnosti lokalnog nevremena uz veću količinu kiše i leda, to se ponajprije odnosni na Hercegovinu i jugozapad Bosne.

U drugom dijelu dana i naveče prodorom osjetno hladnijeg vazduha na višim planinama Bosne kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg uz prvi ovosezonski snijeg. U večernjim satima snježna granica lokalno će se spustiti na oko 1500 mnv, a uz jače padavine lokalno i nešto niže.

U kasnim večernjim satima subote i u noći na nedelju ciklona sa frontom nas napušta daljim odmicanjem prema istoku, a sa zapada prolazno jača uticaj anticiklone. U noći na nedjelju padavine postepeno prestaju uz razvedravanje. Tako da će nedelja(18.09.) donijeti većinom stabilno i sunčano vrijeme. Temperature prilicno niske za doba godine, pa će biti svježe uz sjeverna strujanja.

Razvedravanje u toku nedjelje i prolazno smirivanje vremena potrajaće samo kratko, jer se već u ponedeljak sa sjevera “šunja” nova hladna fronta uz padavine i pad temperature. Period od ponedeljka(19.09.) donio bi nastavak nestabilnog i svježeg vremena uz temperature ispod prosjeka za doba godine. U igri su nove obilne padavine u većem dijelu zemlje ali i novi planinski snijeg. prneosi “Hayat“.

Izvor: haber.ba