Splitski monstrum dobio 40 godina zatvora, silovao kćer 267 puta

Ona je, kada je sve počelo, imala tek pet godina. Sudsko vijeće pod predsjedavanjem sutkinje Višnje Strinić, za svako silovanje odredilo mu je kaznu od pet godina, dok je za krivično djelo povrede djetetovih prava dobio još tri godine, što bi ukupno bilo 1.338 godina zatvora, prenosi 24sata.

No, takva kazna u hrvatskom pravosuđu nije moguća, pa je preinačena u onu maksimalnu koju može dobiti, a to je 40 godina.

Otac je svoju kćerku silovao u prosjeku jednom sedmično, a posljednjih mjesec dana činio je to svaka dva dana.

Majka djevojčice i supruga optuženog je teško bolesna i stanje joj se rapidno pogoršalo. Danas je nepokretna.

Kako stoji u obrazloženju presude, činio je to “u cilju spolnog zadovoljenja iskorištavajući odnos povjerenja i ovisnosti koje je zbog svoje rane djetinje dobi u kojoj se ne može samostalno brinuti o sebi bez pomoći roditelja imala prema njemu kao ocu, uz istodobno potpunu invalidnost djetetove majke, kao i djetetov strah prouzročen njegovim ponašanjem prema njoj i majci, svjestan da je zbog svoje dobi nemoćna u pružanju otpora, izražavanju odbijanja i shvaćanju prirode spolnog odnosa”.

Prvi put to je učinio u kampu, a potom je to činio u njihovom stanu. Takođe, otac joj je bez ikakvog razloga branio da viđa i kontaktira sa bakom i djedom po majci, koji stanuju u istoj zgradi i nije joj dopuštao da izlazi vani ili da se igra s prijateljima, osim samo uz njegovom prisutnost.

Uvijek ju je dovodio i odvodio iz škole, onemogućivši joj tako uspostavljanje socijalne interakcije s vršnjacima, te ako je bio nezadovoljan zbog nečega što djevojčica ne bi dobro napravila, udarao ju je po glavi i u stomak.

Jednom sedmično bi od nje tražio da se kupa po nekoliko sati i za to vrijeme bi sjedio pored nje i gledao je i ako ne bi bio zadovoljan kako je oprala neki dio tijela, morala se ponovno kupati, ne vodeći brigu o emocionalnim i psihičkim posljedicama koje takvo ponašanje može imati na dijete.

Okrivljeni je bio na čitanju presude, no nije pokazao nikakvu emociju.

Izvor: haber.ba