Sjećanje na Nefisu Osmančević, prvu civilnu žrtvu agresije u Kalesiji

Sekretar Općine Kalesija Mujo Tosunbegović i šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović u ime općinskog načelnika Seada Džafića zajedno sa predstavnicima Vijeća MZ Jelovo Brdo i Gojčin jučer su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen obilježju Nefise Osmančević prve civilne žrtve agresije na Kalesiju.

U rano jutro 2. maja 1992. godine granatiranjem iz pravca Rakinog Brda i iz Dubnice, a potom i rafalima sa Carske Bašče po centru Kalesije, Prnjavoru, Gojčinu i Jelovom Brdu, počela je oružana agresija na kalesijsku općinu. Tehnički superiornije neprijateljske snage, podržavane tenkovima i jedinicama tadašnje JNA, istog su dana opkolile i zauzele Jelovo Brdo i Gojčin. Tog 2. maja 1992. godine ubijena je i Nefisa Osmančević, ranjeni su njena snaha Sabina i dvogodišnji bratić Anel. 

Svih žrtava agresije trebamo se sjećati i mlađim naraštajima pričati o svemu što se dešavalo na ovim prostorima. Daleko nadmoćniji neprijatelj je 2.maja započeo sa napadima na Gojčin i Jelovo Brdo ubijajući i rušeći sve pred sobom samo iz razloga što je riječ o muslimanima koji su glasali za nezavisnost države Bosne i Hercegovine, kazala je Hata Mujčinović.

U ime Vijeća MZ prisutnima se obratio i Ruvejd Osmančević koji je kazao da mještani ovih naselja pamte kroz šta su prošli 1992.godine kada su ih napali vojnici JNA i njihe prve komšije te da nikada neće zaboraviti svoje civilne žrtve kao ni šehide i poginule borce koji dadoše živote za slobodnu zemlju Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom na preporuke Kriznih štabova, ove godine obilježavanje godišnjice pogibije Nefise Osmančević proteklo je bez većeg prisustva mještana.