Šest pjesama Dore kroz studentski mozak: Ovo će vas nasmijati do suza i vratiti u studentske dane

Dojmovi od finala izbora Dora 2024. još se sliježu. Tek sada je počelo pravo seciranje svih pjesama koje smo imali prilike čuti, a mnogi se nadaju da ćemo čuti i mnoge koje nikada nisu ušle u uži izbor. Baby Lasagna je pobjednik Dore, a s njegovom pjesmom, mnogi se studenti mogu poistovjetiti.

Mladi pjesnik i novinar Ivor Kruljac je za portal Srednja.hr odabrao šest pjesama za koje piše da se s njima može poistovjetiti svaki student ili osoba koja je na studiju provela barem jedan do dva semestra. S njegovim odabirom i urnebesnim opisom, slažu se mnogi sadašnji i bivši studenti.

Dok je kod Baby Lasagne jasno zašto se studenti, posebno oni koji iz ruralnih područja odlaze u veće gradove radi studija, mogu poistovjetiti s njegovom pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim‘ koja opisuje odlazak sa sela u veliki grad.  Pjesmu “Vodu piti trizan biti“, Maria Battifiace i Roberta Ferlina, Kruljac je odabrao vrijeme ‘kada uhvati stres studiranja’.

Foto: Facebook/Dino Sauric

“Trijezne glave na studentske obaveze”

“Iako su Mario Battifiaca i Robert Ferlin završili na predzadnjem mjestu, njihova bi pjesma mogla doći u sam vrh studentskih glava. Studiranje može biti stresno, a iako to nipošto nije preporučljivo, mnogi se opuste barem tijekom studentske srijede ili vikenda uz pokoju čašicu alkohola. Kada vidite koliko toga morate napisati za jedan seminarski rad, možda će vam, da se smirite,  upravo pomoći pjevanje kao u mantri: ‘vodu piti, trizan biti’ da biste se mogli trijezne glave baciti na studentske obaveze. Tim više ako pristanete izaći na studentsku srijedu, a ujutro vaš čeka kolokvij”, piše Kruljac.

Pjesma Saše Lozara je za one koji su upisali krivi studij, ‘dok je ‘A Tamburitza LullabyAlena Đurasa ‘namijenjena’ studentima koji shvate da “nema posla s diplomom”.

“Uz puno truda, upornosti i strpljenja, trud se isplati i student postane magistar. Uslijedi veliko slavlje jer ste napokon postali ono što ste htjeli. No, to nažalost ne znači nužno da će se vaši snovi ostvariti i da ćete se bavite onime za što ste se obrazovali posljednjih pet godina. Taj rizik je nažalost čest kod društvenih i humanističkih studija, u tzv. suficitarnim zanimanjima. Tugu, razočaranje pa i nezadovoljstvo svih studenata koji pregledom burze uvide da za njih nije otvoreno nijedno radno mjesto, možda je najbolje na ovogodišnjoj Dori uhvatio Alen Đuras. U svojoj ‘Tamburitza Lullaby’, zahvatio je čak i depresiju koja se može javiti kada shvatite da su vaši studentski dani završeni”, piše Kruljac, a potom navodi riječi pjesme.

Alen iz Voicea pokazao kako se priprema za Doru: Pogledajte urnebesnu koreografiju

“There’s nothing left to say and there’s no more games to play. ‘Cause we both know it’s cold and it’s broken. But we swore it would not be forgotten. And even though we’re closer the distance is longer (Nije ostalo ništa za reći i nije ostalo više igra za igrati. Jer oboje znamo da je hladno i razbijeno. Ali smo se zakleli da nikada neće biti zaboravljeno. I iako smo bliže, udaljenost je velika), pjeva Đuras udarajući u srce svih koji ne mogu naći posao poslije studija iako su kvalificirani stručnjaci”, našalio se Kruljac.

Objava Šest pjesama Dore kroz studentski mozak: Ovo će vas nasmijati do suza i vratiti u studentske dane pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.