Šeranić: Federacija ukidanjem mjera ugrozila Republiku Srpsku

Osvrćući se na odluku FBiH o ukidanju lokalnih karantina, Šeranić je ocijenio da je ova mjera trebalo da bude usaglašena sa Republikom Srpskom.

“Ova odluka u FBiH epidemiološki ugrožava Republiku Srpsku jer će ljudi koji dolaze iz inostranstva uzlaziti na granične prelaze koji su na teritoriji FBiH i tamo će dobijati rješenja o kućnoj izolaciji od inspektora. To će predstavljati problem u smislu praćenja tih lica u okviru Republike Srpske”, izjavio je Šeranić za “ATV“.

On je rekao da odluka o ukidanju karantina i otvaranju granica neće zavisiti samo od Republike Srpske, ”već i od zemalja iz okruženja, te od Austrije, Švajcarske, Slovenije i Njemačke u kojima građani Republike Srpske najviše borave na privremenom radu”.

Šeranić je ocijenio da je RS ”na poluvremenu” kada je riječ o epidemiji virusa korona, te istakao da će se građani, sve dok ne bude pronađena vakcina, morati navići na “novu normalnost” u javnom životu koja znači držanje distance, nošenje zaštitne maske i rukavica.

“Moramo biti svjesni da će ova faza i ovo sve sigurno trajati godinu i po do dvije godine. Sve dok ne budemo u prilici da koristimo vakcinu kao metod aktivne zaštite stanovništva u smislu samog imuniteta, mi ćemo uvijek biti sa virusom korona”, rekao je Šeranić.

Šeranić je rekao da je Republika Srpska prošla prvu fazu – pojave i odgovora na virus korona, da sada ulazi u drugu – da nauči da živi sa virusom, a onda će uslijediti treća faza – života sa virusom korona.