Šefik Džaferović: “Nedostaju nam respiratori i testeri, iz EU odobreno 68 miliona eura”

Razgovarao sam sa komesarom za proširenje Evropske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu od 28 miliona eura za zdravstvo, kao i 40 miliona namijenjenih za podršku ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u “Dnevniku 2” “BHT1”.

U razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem naglasio sam da nam najviše nedostaje medicinska oprema, prije svega su nam najpotrebniji respiratori, testeri i zaštitna sredstva. Obavijestit ćemo Evropsku komisiju da ćemo pristati na njihovu pomoć”, potvrdio je Džaferović.

Govoreći o tome da li su bh. vlasti pravovremeno reagovale na pojavu pandemije, Džaferović naglašava:

Mogli smo i ranije poduzeti određene mjere, ali posmatrajući šta se dešava u Evropi možemo reći da se BiH za sada uspješno nosi sa pandemijom. Mnoge mjere smo poduzeli mnogo prije drugih razvijenih zemalja u Evropi koje su sada pogođene pandemijom koronavirusa“, naveo je Džaferović.

On je naglasio važnost da se građani BiH ponašaju odgovorno u situaciji stanja prirodne nesreće.

Pozivam bh. građane u inostranstvu da bez velike potrebe ne kreću na put u BiH, da ostanu gdje jesu i da prebrodimo zajedno teške trenutke jer bi time ugrozili i naše građane i sebe“, rekao je Džaferović i pozvao građane Bosne i Hercegovine da poštuju propisane mjere u vanrednoj situaciji, prenosi “BHRT“.