Sead Džafić: Tražimo hitno poništenje diskriminirajuće odluke Vlade Federacije

Općinski načelnik Sead Džafić najoštrije osuđuje nepravdenu, nelogičnu, diskriminirajuću i sramnu odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca iz budžeta općinama i gradovima za borbu protiv koronavirusa.

Ovakva odluka je izazvala ogorčenje građana širom Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno u onim gradovima i općinama, koje prilikom raspodjele nisu dobili nijednu konvertibilnu marku. Ovakvom diskriminirajućom odlukom, po kojoj jedni građani vrijede više od drugih, Federalna vlada je na putu da napravi duboke podjele u ovom entitetu, te da dodatno poveća nezadovoljstvo zapostavljenih općina i gradova.

Općina Kalesija je, zajedno sa potrebnom dokumentacijom, dostavila troškovnik Ministarstvu finansija Vlade FBiH u ukupnom iznosu od 80.000 maraka, ali prilikom raspodjele novca, ova zajednica, bez ikakvog objašnjenja, nije dobila nijednu marku.

Analizirajući raspodjelu novca vjerovatno nikome nije jasno po kojim kriterijima je realizovana raspodjela novca. Nažalost, ono što je većina građana primjetilo, jeste činjenica da je novac uglavnom podijeljen u općine i gradove u kojima načelnici i gradonačelnici dolaze iz vladajućih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovoliki nivo diskriminacije, kojeg je svojim potezom prema svojim građanima demonstrirala Federalna vlada, vjerovatno je nezapamćen i nezabilježen u Evropi.

Ovakav odnos federalne vlasti prema građanima, u trenutku kada se svaka lokalna zajednica bori da sačuva živote građana, najblaže rečeno je – tragedija. Neshvatljivo je da se, kada je globalna pandemija paralizovala cijeli svijet i skoro potpuno zaustavila ekonomske procese, federalna vlast ne može izdići iz plitkog i površnog stranačkog lešinarenja, koje će ostaviti duboke posljedice u Bosni i Hercegovini. Gospodo, želimo vas podsjetiti da, novac koji ste podijelili nije vaš privatni novac, nego je novac i građana Zenice, Tuzle, Visokog, Kalesije i drugih općina i gradova u ovom entitetu.

Mi vjerujemo da je ovo vrijeme kada svi zajedno, bez obzira ko gdje živi i kojoj stranci pripada, moramo biti jedinstveni i odlučni kao nikada prije, kako bi zaustavili širenje koronavirusa i sačuvali živote i radna mjesta naših građana. Ovakva odluka vrha vlasti u Federaciji, nažalost, ne ulijeva nam nadu.

Zbog svega navedenoga, pozivam Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, da hitno poništi donesenu odluku, te da novac podijeli u skladu sa brojem stanovnika, potrebama općina i gradova, te da se posebna pažnja posveti sredinama koje su postala žarišta koronavirusa.

Općinski načelnik Sead Džafić