SBB Kalesija: Pozivamo vijećnike da podrže inicijativu kojom bi se stavila van snage odluka o povećanju paušala

SAOPĆENJE ZA JAVNOST


Općinski odbor Saveza za bolju budućnost BiH Kalesija održao je vanrednu sjednicu 04. jula 2021. godine na kojoj se raspravljalo o inicijativi vijećnika za povećanje paušala i dnevnica.

Nakon rasprave, Općinski odbor je donio jasnu odluku da ovakva inicijativa ne može, niti smije, dobiti podršku vijećnika SBB-a, a posebno ne u vrijeme pandemije kada se deficit općine Kalesija broji u milionima, kada Kalesija nema predškolsku ustanovu, javni toalet, funkcionalnu sportsku dvoranu i kada sve veći broj stanovnika naše općine napušta domovinu u potrazi za boljim životom.

Usvajanjem inicijative od strane vijećnika i provedbom ove odluke od strane opštinskog načelnika, budžet naše Općine će biti dodatno osiromašen za skoro 500.000 KM.


Zbog svega navedenog, smatramo da se ova sramna odluka mora staviti van snage.
Ovom prilikom pozivamo načelnika, sve političke subjekte i nezavisne vijećnike da podrže inicijativu kojom bi se stavila van snage odluka o povećanju paušala i dnevnica, ali i vijećnike SBB-a Kalesija, da glasaju u skladu sa odlukom organa stranke.


Članovi SBB-a će podržati sutrašnje mirne proteste i stati u odbranu svog dostojanstva i dostojanstva svih građana općine Kalesija. Pozivamo i druge političke subjekte da sutra dođu na proteste i na miran i dostojanstven način iskažu podršku zahtjevima građana o stavljanju van snage odluke o povećanju paušala i dnevnica.


Građani su svoje povjerenje dali strankama i njihovim kandidatima kako bi zastupali opće, a ne lične interese vijećnika, a one kojima je raniji iznos paušala i dnevnice od 350 KM nedovoljan, napominjemo da veliki broj penzionera sa 40 godina radnog staža živi od penzije koja iznosi 380 KM.