Sarajevo nakon ublažavanja mjera: Grad življi, otvorene prodavnice

Naime, odlukom Federalnog štaba civilne zaštite od 29. aprila ublažene su pojedine mjere, pa su tako mnoge prodavnice, među kojima i frizerski saloni, koji duže od mjesec dana nisu mogli raditi, ponovo otvorili svoja vrata. Naravno, kako bi ponovo radili svi moraju poštovati mjere lične zaštite, socijalno distanciranja od dva metra, kao i ostale higijensko-epidemiološke mjere.

Na preporuku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ je 29. aprila naredio obustavu rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Federacije BiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

Također, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan tržnih centara. Sve trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Novom dopunjenom naredbom sa rokom primjene do 15. maja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedjeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

Iz FŠCZ-a su kazali i da je za 25 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama rok je produžen do 15. maja ove godine. Tako se i dalje primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i tržnih centara. Također, i dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama. Produžen je rok primjene i naredbe kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prevoz lica u drumskom i željezničkom prevozu, osim registrovanog taxi prevoza putnika.

Vrijedi spomenuti da su ulicama Sarajeva danas nakon više od mjesec dana prošli i tramvaji, ali bez putnika. Naime, riječ je testnoj vožnji kako bi se provjerila funkcionalnost vozila i infrastrukture. No, i to je nagovještaj da bi se u narednom periodu mogao dozvoliti rad javnog prevoza.

Prema posljednjim službenim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, objavljenim 3. maja, u BiH je potvrđeno 1.857 slučajeva zaraze novim koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 77 ljudi.