Prva pozitivna osoba na korona virus u Kalesiji

Kada su u pitanju gradovi i općine sa područja Tuzlanskog kantona, do sada su pozitivne osobe na korona virus registrovane u Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Gračanici, Banovićima, Sapni, Lukavcu, i evo danas u Kalesiji.

O prvom slučaju u Kalesiji dr. Muhamed Osmanović, direktora JZU Dom zdravlja Kalesija je rekao: 

– Prije sat vremena dobili smo potvrdu da je jedna stanovnica Kalesije pozitivna na COVID 19, odnosno dokazano je prisustvo korona virusa. Ekipe su se okupile, epidemiološki sve odradile. Radi se o uposlenici UKC-a Tuzla. Osim kontakata sa porodicom, drugih u Kalesiji nije imala. 
Ono što sam i jučer govorio je da je bilo neminovno da se ovo desi. Dobro je da se radi se o zdravstvenom radniku, koja je bila svjesna rizika te zadnjih desetak dana nije imala kontakte sa drugim osobama iz Kalesije. Pozivam još jednom sve, bez obzira na lijepo vrijeme, da ostanu u kući. Ako ste na ovakvom vremenu vani, uz ovakav hladan vjetar, mogu se javiti druga febrilna stanja koja će opteretiti nas zdravstvene radnike pa se nećemo moći posvetiti oboljelima kako treba. Da kažem da je još jednoj osobi iz Kalesije uzet uzorak, očekujemo rezultat danas popodne ili sutra ujutro. 

U Tuzlanskom kantonu ukupno je 68 osoba pozitivno. Očekuje se porast broja oboljelih ali uz pridržavanje propisanih mjera rast ne bi trebao biti u takvom broju da zdravstveni radnici ne mogu zbrinuti sve kojima je pomoć potrebna.