Promoviran roman „Ja ću ti presuditi“ Hazete Salihović: Priča o Lani i Ameli i njihovom postratnom životu u Njemačkoj

U velikoj sali kalesijskog BKC-a, jučer (utorak) održana je promocija knjige “Ja ću ti presuditi” autorice Hazeta Hamzić Salihović.

Promocije je prisustvovao veliki broj prijatelja knjige. Osim autorice, o knjizi su još govorili i književnici Mehmed Pargan i Fahrudin Sinanović.

– Spajajući književnu tradiciju zavičaja i vlastita iskustva egzila, Hazeta Salihović je, u četiri objavljene knjige, ispisala autentičnu prozu, koju je već prepoznala i iskreno prihvatila čitalačka publika. Nesumnjivo je da će i roman “Ja ću ti presuditi” biti čitan i prevođen i da će odgovoriti strogim zahtjevima čitalaca. Aktuelna tema romana i iskazano pripovjedačko umijeće autorice, jamče uspjeh ovoj knjizi, kazao je između ostaloga, književnik Mehmed Pargan.

Fahrudin Sinanović je naglasio da je Hazeta Salihović i u ovoj knjizi za osnovu priče uzela ratna dešavanja, te da je to dobro jer, nažalost, još uvijek imao onih koji iskrivljuju istinu o događajima iz vremena 1992-1995.

– U   Njemačku je smješten glavni dio radnje ovog romana. Taj dio radnje, ako bi se zamijenila imena likova, i uz još male intervencije i korekcije, mogao bi da funkcionira kao roman koji nema nikakve veze ni sa Bosnom, ni sa ratom. I kao takav, bez poveznice sa ratom i Bosnom, ovaj roman bi bio vrlo interesantan, vrlo zanimljiv. No, Hazeta je u tu priču sa mjestom radnje u Njemačku utkala dvije jako važne priče: priču o Genocidu i priču o silovanjima u ratu. Učinila je to nekako usputno, ali, opet, jako upečatljivo, snažno, naveo je književnik Fahrudin Sinanović.

Glavni likovi ovog romana su ženski likovi. Glavna junakinja romana je Lana, djevojka koja je u Njemačku, zajedno s majkom Amelom, izbjegla iz Srebrenice. Lanin otac je ubijen tokom Genocida u Srebrenici. U romanu pratimo njihovu sudbinu u Njemačkoj.

Autorica Hazeta Salihović je kazala da je roman željela da posveti bosanskoj ženi, da pokaže da naša žena može i treba da ima važnu ulogu u društvenim zbivanjima. Istakla je i da je u romanu željela da ukaže i  na neke probleme sa kojima se naši ljudi susreću u inozemstvu, da nije baš sve sjajno kako neki zamišljaju.

Kalesijska književnica Hazeta Hamzić Salihović rođena je u Miljanovcima, a sada sa porodicom živi u Švicarskoj. Prethodno je objavila tri knjige.
Njen prvijenac, roman Šapat sudbine, objavljen je 2017. godine i preveden je na njemački jezik. Njen drugi roman Vrisak do neba, objavljen je 2018. godine i prevodi se na švedski jezik. Zbirka novela “Ja zaboraviti ne mogu”, njena je treća knjiga i preveden je na turski jezik.
Svoje knjige promovirala je u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Crnoj Gori, Kosovu, Bosni i Hercegovini.

izvor: Kalesijske novine