Pročitajte ko iz BiH može putovati u EU i pod kojim uvjetima

 

Vijeće europskih zemalja utvrdilo je spisak zemalja koje su živjele od sutra, 1. jula, mogu se putovati u zemlje Evropske unije.
Za sunarodne države Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina uvjetno.


U drugom dijelu preporuke su navedene sa specifičnim kategorijama putnika sa bitnim funkcijama ili potrebitima na kojima se ne odnosi na trenutnu zabranu ulaska.

Tu su navedeni zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i profesionalci koji se brinu o starijim osobama, potom granični radnici, sezonski radnici u poljoprivredi, prijevozno osoblje, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i ljudi koji je međunarodna organizacija pozvala, a potrebno je fizičko usavršavanje potrebno za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno osoblje i humanitarni radnici te civilna zaštita u svojstvu vršenja svoje funkcije.

Dalje se služi pučanstvom u tranzitu, putnici koji postavljaju iz nužnih porodičnih razloga, pomorci, Osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga, građani trećih zemalja koji postavljaju u studiju, visoko kvalifikovani radnici u trećim zemljama ako je potrebno zapošljavanje potrebno sa ekonomski perspektive ovaj posao ne može odgoditi ili obavljati u inostranstvu.